Goran Bregović: Imam 63 godine, a živim kao mladić!
Foto: Nemanja Pancic

Ne planira da se zaustavi

Goran Bregović: Imam 63 godine, a živim kao mladić!

Stars -
Nemam osećaj za praznike. Onima koji svaki dan moraju na posao siguran sam da nešto znače praznični dani. Meni ne. Imam 63 godine, a živim kao mladić, kaže muzičar

Nekad se prenerazim koliko mi se stvari zbiva. Trebalo bi da mirujem, a stalno sam u akciji. Uvek nešto planiram, rasprodao sam turneju do 2017. godine, ovako započinje razgovor Goran Bregović, muzičar kome mnogi zavide na bogatoj karijeri i koji upravo obeležava 40 godina od objavljivanja prvog albuma svog benda „Bijelo dugme”.

Brega kaže da za njega praznici, među kojima je Nova godina, nemaju posebno značenje.

"Nemam osećaj za praznike. Onima koji svaki dan moraju na posao siguran sam da nešto znače praznični dani. Meni ne. Imam 63 godine, a živim kao mladić. Godišnje sviram više od 120 koncerata. Kod kuće sam, nažalost, veoma malo. Uživam kada sam kod kuće, ali ne mogu dugo da izdržim da ne radim. Rad je za mene neka vrsta terapije. Na sceni se osećam moćnije", kaže muzičar, koji će za doček nastupiti na trgu u Budvi.

Dečačku frizuru ne menja, a širok osmeh ne skida, pa devojke i dalje vrište kad ga vide i na binu bacaju intimni veš. Tako je bilo i na nedavnom koncertu u Novom Sadu.

"Rano sam postao svestan da sam zvezda. Bio sam student filozofije kada se preko noći sve promenilo, snimili smo nekoliko singlova kao „Bijelo dugme”, pojavili smo se u nekoliko emisija i svi su nas prepoznavali na ulici. Saživeo sam se sa ulogom zvezde. Otad uvek pažljivo biram garderobu za nastupe. Volim i da dosta platim neki dobar komad garderobe, kako bih u njemu izgledao svečano. Svaki čovek voli da obeleži njemu neki značajan momenat, a ja kad izlazim na binu, to je za mene provod". kaže Bregović.

Do 2011. godine živeo je u Parizu sa suprugom Dženanom i tri ćerke - Emom (19), Unom (12) i Lulom (10), a zatim su se preselili u Sarajevo.

"Ema je uspela još sa 17 godina da upiše fakultet u Nantu. Rođena je u decembru, pa je imala malu prednost nad ostalima iz generacije. Studira slikarstvo i dizajn. Bila je i balerina, išla je i u muzičku školu. Una ima plave oči, kakve nemamo ni ja, ni supruga. Veoma je visoka. Ranije je i ona išla na balet. Najmlađa Lula je vredna u školi", kaže Goran.

Budući da je često na putu, ima specifičan dogovor sa suprugom.

"Da bi deci nešto poklonio, mora čovek da se razume u to. Tako, kad dođem s puta, sačekaju me pokloni koje je Dženana u moje ime kupila deci, pa im onda ja to dam. Ti pokloni me čekaju na dogovorenom mestu. Ćerke odeću ne smatraju poklonom. Najviše ih obraduje neka besmislica. Ove godine poklonio sam im zajedničko putovanje. Bili smo dve nedelje u Americi. Bile su oduševljene Čikagom i Njujorkom. Najviše im se dopao šoping u Njujorku", kaže Bregović. Muzičar ima velike planove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track