NEĆE GA NI POLJACI: Brega nepoželjan i u Osvjenćinu jer je pevao u Krimu!
Foto: Nemanja Pancic

Prorus

NEĆE GA NI POLJACI: Brega nepoželjan i u Osvjenćinu jer je pevao u Krimu!

Stars -
U suprotnosti sa vrednostima idejnih tvoraca festivala su javne izjave tog umetnika nakon koncerta, u kojima je Bregović nipodaštavao to što je nastupao na teritoriji koja je nelegalno anektirana, i distancirao se od osuda oružane intervencije Rusije u Ukrajini razlog otkazivanja gostoprimstva

U Poljskoj izuzetno popularni Goran Bregović postao je nepoželjan nakon ukrajinskog glavnog grada Kijeva i u Osvjenćimu na jugu Poljske. Zbog njegovog koncerta na Krimu, organizatori Lajf Festival u Osvjenćimu otkazali su učešće Bregovića.

"Ove godine, u vreme rata koji se vodi u neposrednoj blizini, iza istočne granice Poljske, posebno je značajna antiratna poruka našeg festivala i nužno je da se ona čuje izuzetno glasno, i daleko", objasnili su organizatori odluku da Bregović nije dobrodošao, te je njegov nastup otkazan.

Po izveštajima međunarodnih organizacija, na Krimu i dalje ima kršenja ljudskih prava, ograničavanja slobode, te i slobode govora, i progona etničkih manjina, podsetili su organizatori festivala na svom sajtu.

"U suprotnosti sa vrednostima idejnih tvoraca festivala su javne izjave tog umetnika nakon koncerta, u kojima je Bregović nipodaštavao to što je nastupao na teritoriji koja je nelegalno anektirana, i distancirao se od osuda oružane intervencije Rusije u Ukrajini", razlozi su zbog kojih je Bregoviću otkazano gostoprimstvo.

Lajf Festival u gradiću kraj kojeg su nemački nacisti podigli najveću fabriku smrti i holokausta, koncentracioni logor Aušvic-Birkenau, održava se ove godine šesti put, od 16. do 20. jula. Cilj je propagiranje mirnih, prijateljskih odnosa preko granica država, kultura i religija.

"Svake godine srećemo se na ovom mestu koje je žigosala istorija, da se odlučno i bez kompromisa izjasnimo protiv rata i svih oblika agresije, rasizma, antisemitizma i kršenja ljudskih prava", ukazali su organizatori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track