(VIDEO) KO JE LUTKA SA NASLOVNE STRANE: Kako je nastala i o kome peva ove kultne pesme
Foto: Nebojsa Mandic

Iskreno

(VIDEO) KO JE LUTKA SA NASLOVNE STRANE: Kako je nastala i o kome peva ove kultne pesme

Stars -
Teško je izdvojiti najveći hit kultne grupe "Riblja čorba". Međutim, jedna od najpopularnijih, ali i najkontroverznijih, upravo je "Lutka sa naslovne strane".

Iako je nastala pre više od četiri decenije, javnost se i danas pita ko je zapravo bila "lutka". Mnoge dame bile su ubeđene da su baš one "lutke", a evo šta Bora kaže o tome.

Kultna pesma "Lutka sa naslovne strane" u mnogo čemu je obeležila karijeru benda "Riblja čorba". Pored toga što ih je upravo ona vinula u sam vrh tadašnje muzičke scene, ona je i označila početak Borinog odvajanja od tadašnjeg benda "Suncokret".

Kako je sam Bora Đorđević govorio, grupa "Suncokret" koja je u to vreme zaista okupljala sjajne izvođače, poput Bilje Krstić, Snežane Jandrlić i Gorice Popović. Po Borinom mišljenju, tu je bilo "mnogo ljudi, i svi pametni - a to za bend ne valja".

Kada je tako mladi Bora, još uvek član grupe "Suncokret" na jednoj probi rešio da odsvira svoju novu pesmu, koja je bila upravo "Lutka sa naslovne strane", kako sam lider "Riblje čorbe" navodi, ostatak benda je zaključio da su "reči dobre, ali da je muzika suviše komercijalna". Tada Bora donosi presudnu odluku i povlači se iz "Suncokreta". Kreće zatim njegovo lutanje po grupi "Rani mraz", iz koje je takođe otišao, da bi osnovao kultnu "Riblju čorbu".

Reči ove pesme su, u to vreme šlagera i laganih pesama, zaista bile kulturni šok. Umesto vizije lagodnog i ispravnog života, Bora je društvu u lice tresnuo ogoljenu i bolnu istinu, koju su ostali prećutkivali. I danas ostaje prava zagonetka ko je zapravo "lutka sa naslovne strane", a najupornija u ubeđivanju javnosti da je upravo ona "lutka" bila je Latinka - Meri Cakić.

"Nijedan odgovor nije tačan, a Meri pogotovo nije bila lutka. Radi se o više ličnosti spojenih u jednu i čije su životne priče slične. Reći ću samo toliko da je jedna od njih u Italiji snimala "soft - kor" filmove, dok se u zemlji predstavljala kao ozbiljna glumica; druga je gola svirala violinu na stolu za kojim je sedelo veselo društvo... Mnogo je takvih priča a mnoge su se i prepoznale", piše Bora u svojoj autobiografiji "Šta je pesnik hteo da kaže", prenosi dnevno.rs.

U to vreme, "Lokice" su bile jako popularne, i većina bendova imala je plesačice koje su animirale publiku u toku izvođenja. Bora Đorđević je, kao i uvek, i tu rešio da kontrira većini, pa je, kako sam kaže, rešio da napravi anti-baletsku grupu "Ribetine".

"Izabrali smo četiri egzemplara iz "Šumatovca". Tu su bili Meri Cakić, koja je pristala da se pojavi u providnom negližeu, Travolta, moler iz Borče koji je bio ubeđen da je veliki plesač i još dvoje. Niko od njih nije imao pojma sa đuskanjem. Dok smo svirali "Lutku", pustio sam da kao fol igraju na bini, a oni su zadatak shvatili više nego ozbiljno, na opšte zadovoljstvo prepunog stadiona. Još kad su novine objavile slike razgolićene Meri i ostalih ribetina, ona je stvarno umislila da je baš ona "lutka". Kriv sam k'o sam đavo za njeno pogrešno ubeđenje. Kad smo snimali šou za TV Beograd (ceo album "Mrtva priroda plus "Lutka sa naslovne strane"), pustio sam Meri da igra sa jednim čičom. Sada više niko nije mogao da je ubedi da ona nije inspiracija za ovaj veliki hit", zaključio je na kraju Bora Đorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track