Goran Paskaljević: Istrpeo sam sve Srđanove uvrede

Intervju: Goran Paskaljević, reditelj

Goran Paskaljević: Istrpeo sam sve Srđanove uvrede

Stars -
Nedopustivo je to što je Dragojević usred glasanja za srpskog kandidata za Oskara iznosio takve gadosti o meni po medijima

Ide po Oskara u Holivud.- Upravo sedim sa advokatom dr Đorđem Sibinovićem, koji će u moje ime podneti tužbu protiv Srđana Dragojevića i Milana Vlajčića. Nedopustivo je što je Dragojević usred glasanja za srpskog kandidata za Oskara iznosio takve gadosti po medijima. Istrpeo sam lično vređanje najgore vrste - ovo je u intervjuu za Kurir izjavio Goran Paskaljević, reditelj filma „Kad svane dan“, i tako stavio tačku na prozivke koje je, kako kaže, danima trpeo od Srđana Dragojevića, čija se „Parada“ takođe našla u konkurenciji za srpskog kandidata za Oskara.♦ Dragojević vas je optužio da nije mogao da se kandiduje jer ste donedavno bili na čelu Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije i da ste na taj način uticali na članove žirija.- Ja te ljude nikad ni telefonom nisam pozvao, a moj film je pobedio sa osam - tri. To dovoljno govori. Kada je saznao da će dobiti konkurenciju u mom filmu, Dragojević je na sve strane krenuo da me pljuje kako bi me diskreditovao i tako uticao na žiri da glasaju za njegov film. I ranije ste se sukobljavali s njim?- Sve je počelo pre nekoliko godina, kada su on i Dragan Bjelogrlić hteli da privatizuju Filmski centar Srbije. Ja sam bio striktno protiv toga. Zašto mislite da je žiri izabrao vaš film „Kad svane dan“, koji svedoči o jednoj od brojnih sudbina ljudi stradalih na Starom sajmištu, s ovolikom većinom?- Mislim da je ovaj film jedan od mojih najboljih i najiskrenijih filmova. Ali nije na meni da dajem ocene. Tematika ovog filma može zanimati čitav svet. Imam jakog američkog distributera i film je već pozvan na desetak festivala. Svetska premijera će biti u Torontu. Poznati ste kao režiser koji uvek kaže šta misli, što se mnogim vašim kolegama ponekad ne dopada, pa se čini kao da ulazite u konflikt s njima.- Ne bojim se konflikta ako verujem da iznosim prave argumente, bez obzira na to koliko mogu nekome da smetaju. Ipak, čini mi se da pravog dijaloga i sučeljavanja mišljenja više nema. Ostala je samo puka ljubomora i zavist.

Srđan Dragojević čeka narednu nominaciju za Oskara
Srđan Dragojević čeka narednu nominaciju za Oskara

Nemam vremena da budem ministar kulture♦ Dobili ste 2001. ponudu od tadašnjeg premijera Zorana Đinđića da budete ministar kulture. Zašto ste je odbili?- Nekoliko puta sam odbijao da budem ministar kulture, urednik na televiziji, profesor na uglednim američkim univerzitetima. Jednostavno, nisam imao vremena, uvek sam imao spreman novi filmski projekat. Ceo svoj radni vek proveo sam kao slobodan filmski umetnik. Snimao sam i snimao i snimao. Imao uspeha, a to je ono što me istinski ispunjava srećom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track