DEONICE U KLADIONICI, TV PRODUKCIJA, PARFEMI, BREND Z... Ibrahimović MILIJARDE uzima od BIZNISA, a ovo mu je jedini promašaj
Foto: AP Antonio Calanni, Shutterstock

čega god da se dotakne pretvori u zlato

DEONICE U KLADIONICI, TV PRODUKCIJA, PARFEMI, BREND Z... Ibrahimović MILIJARDE uzima od BIZNISA, a ovo mu je jedini promašaj

Stars -

Zlatan Ibrahimović, bivša zvezda Milana, Paris Sen Žermena i bivši švedski reprezentativac bosanskog porekla, završio je svoju fudbalsku karijeru, ali nije otišao u "pravu penziju" budući da ima mnogo firmi po svetu koje je osnovao.

Naime, milijarde koje je zaradio kao fudbaler, Ibrahimović je ulagao što u nekretine što u raznorazne biznise. Budući da je Švedska uređena i transparentna skandinavska država tako da kod njih nema nikakve mistifikacije u pogledu toga gde neko živi, koje fime ima i koliko zarađuju.

Zlatan Ibrahimović
foto: Marco Canoniero / Alamy / Alamy / Profimedia

Tako je, kako piše "Imperijal", Zlatan nekoliko svojih firmi prebacio na majku Julku i polubrata Aleksandra Đorđevića, a jedna od firmi je "Kekgs Enterprise AB". Švedski trgovački registar pokazuje kako je ta firma registrovana i za televizijsku i filmsku produkciju. S obzirom na to da je Zlatan zvezda koja upravlja i svojim imidžem i živi i od profita svog branda 'Z', ali i novaca koji pristižu od produkcije knjige i drugih dela generistruje kroz njegov uspeh na fudbalskom terenu ne čudi da je ta firma registrovana i za produkciju.

Druge dve firme u kojima je aktivan Zlatanov polubrat su one u kojima upravljačku ulogu ima i majka Jurka. Radi se o firmama Pestolla Holding AB i Pestolla AB. Obe firme su poverene advokatskoj firmu Fredersen Advokatbyra AB iz Malmea. Inače, švedski mediji su uočili kako Zlatan Ibrahimović voli naširoko da priča o svojim ulaganjima u brendove odeće, energetska pića i parfeme.

Međutim, konstatovali su da u pozadini superzvezda takođe vodi niz nepoznatih firmi koje nikad ne spominje. Postavlja se pitanje zašto je Zlatan diskretan kada se radi o ulaganjima u nekretnine kad je poznato da sve što dotakne pretvori u zlato.

Tako je kroz saradnju s njim jedan energetski napitak gotovo udvostručio promet, parfem Zlatan bio je na vrhu liste prodaje u mesecima nakon lansiranja. Veliki poslovni interes uzeo je maha kada je Zlatan početkom 2010. godine počeo da sarađuje sa stručnjakom za brendove Mikom Lepistöom. Nakon suradnje uslijedila je autobiografija 'Ja sam Zlatan' kojom je Ibrahimović postigao veliki uspjeh. Tada je napravljena medijska aplikacija koja je bila jedan od retkih promašaja.

Zlatan Ibrahimović
foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Zlatan pri tome vodi vlastitu firmu a delom sarađuje sa firmama u kojima vidi dugoročni potencijal.

Švedski mediji su uočili da je vrlo otvoren po pitanju svoje suradnje s drugim kompanijama brendovima, ali da nikad ne govori o jednom delu svog biznisa. Radi se o holdinzima i firmama preko kojih upravlja svojim carstvom nekretnina.

Jedna od kompanija zove se Pestolla Holding AB, čiji se upravni odbor sastoji isključivo od Zlatanove majke i polubrata. Tako je preko firme Pestolla Holding AB kupio bivšu crkvu u Stokholmu za 9,24 miliona eera. Dve godine kasnije Zlatan je kao privatnik kupio crkvu za 110 miliona. 2016. Zlatan je osnovao novi holding: Unknown AB.

I pored skromnog naziva, firma poseduje prava na robnu marku Zlatan (registrirana od 2003.) i u kratkom vremenu napravila je izvanredne poslove: u prvih osam meseci poslovanja ostvarila je dobit od skoro 12 miliona evra nakon oporezivanja. Prema godišnjem izveštaju "Unknown AB" iz 2016. bilo je vidljivo kako je ta frirma neposredno nakon osnivanja odmah bila vrlo jaka i bogata. Imala je 23 miliona evra u kapitalu, te 14 miliona evra u gotovini, na strani aktive te neka neodređena potraživanja u iznosu 9 miliona evra. Objašnjenje velikog dobitka nalazi se u Zlatanovoj saradnji sa Vitamin Wellom.

U godišnjem izveštaju se činilo da je Zlatanova firma Unknown AB u novembru 2016. upisala deset posto udela u Vitamin Wellu. U istom mesecu, Unknown AB zatim je prodao udeo vanjskoj strani.

"Čini se da Zlatan ulazi i radi poslove koje fakturiše, ali za koje nije plaćen u novcu, već udelima u firmama za koju je radio. Onda to prvo postaje potraživanje (kada čeka isplatu), a zatim deonice, kada ne dobije isplatu, nego dobije dionice', analizirao je tada švedski finansijski stručnjak Peter Malmqvist.

Zlatan je kupio i udele u proizvođačima igara. Radilo se o e-sport firmi Challengermode AB pa tako poseduje 12,5 odsto deonica u studiju za igre Isbit Games AB. U ovo, slučaju isplata je, kao i u slučaju Vitamin Wella, izvršena prebojem potraživanja Unknown AB od Isbit Games AB - firme s kojom je Zlatan poslednjih godina blisko sarađivao. Isbit Games je izdao mobilnu igru "Zlatan legends" u kojoj je bivši fudbaler bio model za glavnog lika u akcijskoj igrici.

Švedski medij SportExpressen kontktirao je izvršnog direktora Isbit Gamesa Markusa Koosa koji je opisao saradnju sa Zlatanom kao "fantastično putovanje".

Zlatan Ibrahimović
foto: LCD / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Iako je Zlatanov život pre nego što je postao zvezda svetskog formata bio vezan uz Malme, on je svoje firme Unknown AB te Unknown Entertainment registrovao u Stokholmu. Sedište tih Zlatanovih firmi je u elitnom delu švedske prestonice. Na istoj adresi posluje i entitet FC Zlatan AB.

Zlatan je zbog Unknown AB bio u aprilu 2021. bio pred suspenzijom. Naime, najbolji švedski nogometaš svih vremena tada se našao u neugodnoj situaciji jer kompanija u kojoj je on jedan od investitora imala 10 posto deonica u jednoj kladionici, a FIFA i UEFA zabranjuju da igrači imaju financijsku korist od kladionica, pisao je tada švedski dnevnik Aftonbladet. Međutim, Zlatan je okačio kopačke o klin tako da sada bez ikakvih problema i ograničenja može upravljati svojim udelima, biznisom, nekretninama...

kurir.rs/imperijal.net

Bonus video:

00:11

Zlatan Ibrahimović slavi titulu uz hit Nade Topčagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track