KNJIŽARA POSTOM O SEVERINI ZGROZILA DOBAR DEO HRVATSKE JAVNOSTI: Izdavač Fokus povukao svoje naslove s njihovih polica
Foto: Ana Paunković, Shutterstock

KNJIŽARA POSTOM O SEVERINI ZGROZILA DOBAR DEO HRVATSKE JAVNOSTI: Izdavač Fokus povukao svoje naslove s njihovih polica

Stars -

Grupa tridesetak hrvatskih pisaca iznenađeni odlukom Vrhovnog suda RH kojom je starateljstvo nad detetom Severine i Milana Popovića vraćeno ocu, pozvala je u četvrtak nadležne socijalne službe i sudove da povedu računa o tome da nijedno dete ne sme biti žrtva sistema.

Potom su iz knjižare Bookara na društvenim mrežama napisali saopštenje u podršku Severini od strane hrvatskih pisaca. Saopštenje Bookare zgrozilo je dobar deo kulturne javnosti. Ovo je njihov post:

"Prva javna problematika u koju se uključuju hrvatski pisci. Mi ostajemo suzdržani jer je gospođa svake nedelje pravila lokne vrata do nas kad je bio mali i ne samo da nikad nije kupila slikovnicu, nego nije ni pogledala u izlog dečjih knjiga dok se fotografisala pred njim. A mi smo zlopamtila. I znamo koliko čita nova supruga njegovog oca pa mislimo da, ako je vidio knjigu, bila je iz njezine ruke. O potresu se nisu oglasili pisci. O činjenici da za decu obolelu od karcinoma (novac) skupljaju građani nisu se oglasili pisci. O korupciji se nisu oglasili pisci. O nepotizmu i mafiji u izdavaštvu nisu se oglasili pisci. O trgovini belim robljem oglasio se jedan pisac koji je zapravo novinar. Pisci se nisu oglasili ni o lektiri ni o udžbenicima i s tim povezanom mafijom i kartelima. Ni o čemu se nikad nisu oglasili pisci. Evo do danas".

Severina Vučković, Severina, Milan Popović
foto: Ana Paunković

Njihovo je saopštenje izazvalo lavinu negativnih reakcija, a izdavač Fokus najavio je povlačenje knjiga iz njihovih knjižara. Kako su najavili: "Ako smemo na trenutak utvarati da na bilo koji način utičemo na ovo društvo, uzećemo si slobodu zamoliti vas nekoliko stvari. Nikad nemojte biti takvi ljudi. Nemojte s omalovažavanjem oslovljavati ičije dete, nije fora. Nemojte brojati ko vam je koliko koristi napravio u životu pa da biste se prema njemu odredili. Nemojte suditi - nikad ne znate kako je biti u tuđim cipelama. Nemojte pokušavati ispasti pametni ili duhoviti omalovažavajući bilo koje drugo biće. Ne znamo za ostale, nije nas ni briga, ali mi ne želimo da se naše knjige prodaju na mestima koja vode ovakvi ljudi. Ne mislimo si da su svi ostali fini, dragi, plemeniti, ali... barem - koliko nam je poznato - ne vređaju i ne omalovažavaju nikoga, pogotovo ne na temeljutoga jesu li im kupci ili ne. Da skratimo, u predmetnoj knjižari od sutra nećete pronaći Fokusove knjige".

kurir.rs/jutarnji.hr/ preuzeo I. L.

Bonus video:

00:25

Haris Dzinovic prvi put nakon saznanja o razvodu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja