VELIKA ČAST: Aca Lukas otvara Guču
Foto: Nemanja Pančić

VELIKA ČAST: Aca Lukas otvara Guču

Stars -
Velika mi je čast da otvorim najveći festival u Srbiji. Posebno mi je drago što ja otvaram Guču, a Goran Bregović je zatvara, rekao je folk pevač

Aca Lukas održaće koncert na stadionu u Guči prve večeri festivala 5. avgusta i u žestokom ritmu otvoriti koncertni program Sabora trubača.

"Velika mi je čast da otvorim najveći festival u Srbiji. Posebno mi je drago što ja otvaram Guču, a Goran Bregović je zatvara", kaže Aca Lukas.

Između njega i Brege koncerte na stadionu održaće Emir Kusturica sa svojim „No smoking orkestrom" 8. avgusta i Dejan Petrović 10. avgusta. "Koncert će biti sličan onom na „Marakani", ali prirediću mnogo iznenađenja publici.

Osim mog „Folk haus benda", na bini će biti i trubači", otkriva Lukas, koji će narednih dana napraviti nove trubačke aranžmane za nekoliko svojih pesama.

"Drago mi je što su organizatori Sabora prepoznali moj uticaj na našu muziku, koji nije mali i pozvali me da budem deo ovog velikog srpskog brend prepoznatljivog u celom svetu. On kaže da je ovaj festival dobar spoj autentične srpske zabave, ali i kulture.

Sabor trubača u Guči, ove godine biće održan u periodu od 5. do 11. avgusta, okupiće brojne trubačke orkestre, ali i muzičke zvezde poput Gorana Bregovića i Ace Lukaca, najavili su danas organizatori.Svojim koncertima ove godine publiku će, pored trubačkih orkestara, 8. avgusta obradovati Aca Lukas, a 11. avgusta Goran Bregović, rečeno je na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije.

Za ovogodišnji, 53. po redu, dragačevski sabor, pripremljen je bogat program - specijalni gosti ovogodišnjeg sabora su trubački velemajstori Boban i Marko Marković, Dejan Petrović, Dejan Lazarević, a pored domaćih zvezda svi posetioci će imati priliku da prate i "okršaj" najboljih majstora trube. Na finalnom trubačkom takmičenju najbolji orkestri i solisti steći će zvanje dragačevskih pobednika, što će im otvoriti put na brojne domaće i svetske festivale.

Međunarodno takmičenje trubačkih orkestara biće održano 8. avgusta, a među prijavljenima su okrekstri iz Makedonije, Slovenije, Bugarske, Nemačke, Poljske, Slovenije, Italije, Francuske, Rumunije, Norveške.

Posetioci će imati priliku da vide i izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, etnografske i istorijske izložbe, kao i brojne nastupe kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa.

Sabor trubača u Guči i ove godine okupiće brojne goste iz zemlje i inostranstva, kojima će na raspolaganju biti smeštaj u privatnim kućama, kampovi ali i hoteli u mestima koja se nalaze u neposrednoj blizini - Ivanjica i Požega.

Svi koncerti i ostale programske aktivnosti su besplatni za posetioce, kao i ulazak na stadion gde se održavaju centralni događaji.

Cena parking karte za putničke automobile iznosi 1.000 dinara, a za autobuse 3.000 dinara.

Ovogodišnji domaćih 53. Sabora u Guči trebalo je da bude reditelj Emir Kusturica, ali se to ipak neće dogoditi, pa će u narednih pet do šest dana organizatori, odlučiti ko će ove godine biti u toj ulozi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track