Kada je pravo vreme za zamenu letnjih guma zimskim?
Foto: Promo

Kada je pravo vreme za zamenu letnjih guma zimskim?

Vesti -

Iako je jesen tek počela, temperature su nam sve bliže zimskim. Mnogi vozači spremaju svoje četvorotočkaše za hladne dane. Naravno, postoje i oni koji misle da su letnje gume pogodne za vožnju i tokom zime, te se u skladu sa tim mišljenjem i ponašaju. Međutim, kada dođe do nezgode na putu, pitaju se u čemu je problem. Problem je u letnjim gumama koje su napravljene od tvrde smese i manje prirodne gume, te ne odgovaraju zimskim uslovima vožnje.

Gume za hladne uslove

Pre 6 godina donesen je pravilnik koji nalaže da se u periodu od 1. novembra do 1. aprila moraju koristiti zimske gume, ako je na kolovozu led, sneg ili poledica. Ukoliko na kolovozu nema snega ili leda, zimske gume neće biti obavezne. Međutim, kada je temperatura ispod 7 stepeni Celzijusa savatujemo da obavezno stavite zimske gume na vaš automobil. Zašto? Tokom hladnih dana kada je temperatura niska, a vremenski uslovi varijaraju od snega i leda do mokrih i suvih, ali hladnih puteva, zimske gume imaju poboljšane performanse kočenja u ledenim i snežnim uslovima.

Posebna pažnja treba da se posveti ovim pneumaticima jer je u snežnim uslovima veoma bitno da gume imaju dubok gazeći sloj. Zakon propisuje dubinu gazećeg sloja od 4 milimetra kako na unutrašnjem, tako i na spoljašnjem rubu. Jednako važan je i pritisak u gumama koji se mora proveravati barem jedno mesečno i dopunjavati ukoliko za tim ima potrebe, a isto tako treba obavljati i redovan pregled guma kako bi se otkrila potencijalna mehanička oštećenja i neravnomerno habanje pneumatika. Koliki pritisak u gumama treba da bude zavisi od automobila koji vozite, a oznaka za to se obično nalazi na vratima vozača ili sa unutrašnje strane vrata za rezervoar.

Kako prepoznati zimske gume?

Upoznati smo sa time da se tokom zimskog perioda događa više saobraćajnih nezgoda zbog niskih temperatura i čestih padavina koje dovode do pojave leda na putevima, te vozači moraju da obrate posebnu pažnju tokom vožnje.

Mnogi vozači su uvereni u to da ukoliko vide oznaku M+S (MS ili M&S) na gumama da ona označava da je to zimska guma. Slovo M predstavlja englesku reč „mud“, što u prevodu znači blato, dok slovo S predstavlja reč „snow“, odnosno sneg. Što bi po logici trebalo da predstavlja zimsku gumu. Međutim, zimske gume su napravljene od mekše smeše koja ne menja svoje karakteristike ni kada se temperatura spusti ispod 0 stepeni Celzijusa. U tim uslovima, njihova duboka šara pomaže prilikom prolaska kroz dublji sneg i kada se automobil kreće po ledu.

Prave zimske gume se prepoznaju po tome što pored oznake M+S (MS ili M&S) imaju i znak planine sa tri vrha i pahulje unutar nje.

Kako bi zimski pneumatici pružili što sigurniju vožnju, njihov sastav je drugačiji u odnosu na letnje gume. Pored šare duboke 4 milimetra, zimski pneumatici sadrže i više silicjuma koji zadržava elastičnost na niskim temperaturama. Kako prenose iz kompanije Kemoimpex, elastičnost koje imaju zimske gume povećava prijanjanje i značajno smanjuje zaustavni put prilikom kočenja.

Ono što je veoma bitno jeste da uvek treba menjati sve četiri gume, kao i to da su gume od istog proivođača, starosti i modela.

Koliki je vek trajanja pneumatika?

U slučaju da kupujete polovne gume, što se ne preporučuje, veoma je bitna starost. Njihov stari vlasnik je imao veliki razlog za otklanjanje, tako da budite veoma oprezni. Starost gume, odnosno njena godina proizvodnje se nalazi sa bočne strane pneumatika. To je uokviren četvorocifreni broj, pri čemu prve dve cifre označavaju nedelju proizvodnje, a druge dve godinu proizvodnje.

Što se tiče zakona, gume nemaju određenu starost, odnosno životni vek trajanja. Međutim, većina proizvođača preporučuje 6 godina kao granicu kada su nove gume u pitanju, pod uslovom da su se čuvale na pravilan način.

Postoji veliki izbor proizvođača guma, a u zavisnosti od toga da li želite „premium“ klasu guma proizvođača poput Pirelli , Hankook, Bridgestone, Michelin, Goodyear ili se ipak odlučujete za „budžet“ klasu proizvođača kao što su Riken, Kingstar, Starfire i Tigar koje su prilagođene vašem budžetu, zavisi i kvalitet guma koji ćete dati svom četvorotočkašu.

Odličan izbor su svakako i Hankook gume koje imaju najbolji odnos cene i kvaliteta.

Saveti za vozače

Ukoliko planirate da idete na zimovanje ili da se krećete kroz planinski deo tokom svog puta, pre nego što krenete odvojite malo vremena i pročitajte šta vam savetuju stručnjaci iz sveta pneumatika.

  1. Proverite opremu koju imate u automobilu

Obavezna oprema u automobilu podrazumeva i lance koji su neophodni prilikom vožnje kroz sneg. U zavisnosti od vašeg automobila i mesta pogona, zavisi i postavljanje lanaca.

Ukoliko posedujete automobil sa pogonom na prednjim točkovima, potrebno je da imate 1 par lanaca za sneg na prednjim točkovima.

Ukoliko, pak, imate pogon na zadnje točkove, potrebno je staviti lance na sva četiri točka, što je bezbednija opcija ili ih montirati na zadnje točkove.

Treća opcija jesu automobili sa pogonom na svim točkovima. Zavisno od toga da li je pogon na svim točkovima ili je, ukoliko su umereni uslovi, uključen pogon na dva točka, treba prilagoditi stavljanje lanaca. Ukoliko je pogon na svim točkovima i vozi se u ekstremnim uslovima, lanci se montiraju na sve točkove, a u slučaju pogona na 2 točka montira se 1 par lanaca.

  1. Pre vožnje očistite automobil od snega i leda

Pre nego što krenete da vozite, obavezno očistite sneg i led sa automobila. Pored prozora i vrata očistite sneg i sa krova, poklopca motora i gepeka, kako ne biste ugrožavali druge vozače prilikom vožnje. Dodatnu snagu uložite u čišćenje vetrobrana i retrovizora zbog bolje preglednosti, kao i farova zbog bolje vidljivosti na putevima.

  1. Održavajte veće rastojanje

U zimskim uslovima je posebno teško zaustaviti automobil, jer je zaustavni put duži zbog snežnih i ledenih kolovoza. Uvek je pametnije započeti ranije sa kočenjem i papučicu za gas pritiskati manjom snagom, kako bi se održalo rastojanje od drugih automobila i osigurala bezbednost u saobraćaju. Posebnu pažnju obratite na druge vozače koji možda ne poštuju pravila vožnje u zimskim uslovima i trudite se da vozite u skladu sa propisima.

  1. Izbegavajte iznenadne i oštre manevre

Iznenadni potezi poput naglog kočenja, velikog ubrzanja ili okretanja volana velikom brzinom, mogu da izazovu gubitak kontrole nad volanom, te samim tim i ugrožavanje kako vaših saputnika i vas, tako i osoba koje se nalaze u drugim automobilima na kolovozu. Prilagodite brzinu uslovima na putu i budite oprezni prilikom vožnje.

  1. Ponesite dodatni paket opreme

Kada krećete na put, uvek je dobro da sa sobom imate dodatnu flašu vode, ćebe, toplu zimsku obuću i dodatnu odeću u slučaju nepredviđenih okolnosti na putevima. Neće biti na odmet ukoliko u gepeku imate i manju lopatu za eliminisanje snega.

Nadamo se da ćete izabrati dobrog proizvođača pneumatika i osigurati svoj automobil na pravi način, ali i u pravo vreme. Zima je sve bliža, a doći do kvalitetnih guma koje odgovaraju vašem automobilu biće sve teže. Spremite se za sneg i led, koristite adekvatne gume i opremu i bićete sigurni na svom putu.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track