POSLEDICE SE JOŠ OSEĆAJU

UTICAJ ZAPADA NA STANJE NA BLISKOM ISTOKU: Koliko su ZAISTA Evropa i Amerika umešale prste u Arapsko proleće (KURIR TELEVIZIJA)

Vesti -

Od Arapskog proleća prošlo je deset godina, a posledice te revolucije i danas se osećaju u mnogim arapskim zemljama.

Kolika je uloga Zapada bila u svemu ovome u "Usijanju dana" govorili su Andrija Ivanović urednik spoljnopolitičke rubrike "Kurir" i Džeremi Bouven, urednik BBC za Bliski Istok.

"Zapad je podržao prodemokratske opozicione snage u pojedinim zemljama, ali nije svuda bilo isto. U Siriji su odmah podržali snage koje su ustale protiv Asada, u Egiptu i nisu. U Libiji je Evropa presekla, tačnije Francuska i Italija. Matrica nije bila svuda ista. Intervencija je bilo sa svih strana".

"Nikola Sarkozi je bio najveći zagovornik te intervencije, iako je nekoliko meseci ranije i te kako sarađivao sa Gadafijem, čak za to mu se trenutno i sudi, dobio je milione od njega za kampanje. Tu zaista nije jedna matrica u svakoj zemlji. Svaka je bila slučaj za sebe i u svakoj se desilo nešto drugačije".

"Bilo je protesta i u Saudijskoj Arabiji, ali nisu uspeli. Sa druge strane, Saudijska Arabije je učestvovala u protestima u Jemenu i u Bahreinu, tako da se intervenisalo i sa Istoka, kao i sa Zapada. To je veoma važan aspekt ovih protesta. Intervencije dolaze sa svih strana", navodi Andrija.

Od Arapskog proleća prošlo je deset godina, a posledice te revolucije i danas se osećaju u mnogim arapskim zemljama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track