ARAPSKO PROLEĆE

RAT O KOME NIKO NE PRIČA: Najveće humanitarne katastrofe se dešavaju u Jemenu (KURIR TELEVIZIJA)

Planeta -

Deset godina je prošlo od Arapskog proleća, kada je izgledalo da se arapski svet budi i traži demokratiju posle kolonijalne i diktatorske vlasti.

Revolucija je započela u Tunisu, gde se stvar završila brzo i mirno, Ben Ali pobegao iz zemlje. Potom se nastavilo u Egiptu gde je mirnim demonstracijama koje su trajale mesec dana, srušen diktator Hosni Mubarak.

Međutim, izbijanjem krvavih ratova u Siriji, Libiji i Jemenu i brutalnim gašenjem otpora u Bahreinu san se pretvorio u košmar.

Od onoga što je trebalo da bude revolucija i nada u bolju budućnost ostale su razorene države ili su se, kao što je slučaj sa Egiptom, diktatori vratili na vlast. Andrija Ivanović urednik spoljnopolitičke rubrike "Kurir" u emisji "Usijanje dana" na Kurir televiziji, govorio je o uzrocima i posledicama Arapskog proleća.

"Nažalost, ono što se dogodilo je propast revolucije. Kontrarevolucionarne snage su bile jake. U Tunisu je predsednik Ben Ali brzo pao. Vojska se nije okrenula protiv demonstranata. I u Egiptu je brzo pao, ali ne može se reći da je revolucija uspela iz političkih razloga".

"Koren toga ležao je u jačini vojske, to muslimansko bratstvo je bilo poptilično jako. U Egiptu se i nije dogodila velika promena. Bilo je turbulentnih promena, bilo je velikih demonstracija, ali na kraju se ništa nije promenilo. Ali za razliku od drugih zemalja, bar nije krenulo na gore. Kako je krenulo u Libiji, u Siriji, u Jemenu. U Jemenu je katastrofa. To je čak rat o kome niko ne priča, a koji besni i najverovatnije se najveće humanitarne katastrofe dešavaju u jemenu," zaključuje Andrija.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track