SEĆATE LI SE OVOG ČOVEKA: Drama u porodici Bernara Kušnera, njegovog sina zlostavljao očuh?!
Foto: YT Printscreen

BBC objavio vest o optužbama

SEĆATE LI SE OVOG ČOVEKA: Drama u porodici Bernara Kušnera, njegovog sina zlostavljao očuh?!

Vesti -

Tvrdnju je iznela Kušnerova ćerka u svojoj knjizi ustavši u odbranu brata blizanca za kog tvrdi da je kao tinejdžer trpeo zlostavljanje

PARIZ - Jedan od najistaknutijih francuskih intelektualaca i medijskih ličnosti, Olivije Dijamel, suočen je sa krivičnom istragom nakon što je optužen za seksualno zlostavljanje svog pastorka, sina bivšeg šefa francuske diplomatije Bernara Kušnera.

Optužba je sadržana u knjizi koju je napisala njegova pastorka Kamij Kušner, prenosi Bi-Bi-Si. Kušnerova tvrdi da je njen brat blizanac zlostavljan pre tri decenije, kao tinejdžer.

Dijamel (70), politikolog i ustavni stručnjak, nije direktno komentarisao tvrdnje u knjizi, ali je u utorak podneo ostavku na svoje akademske i medijske pozicije rekavši da želi da zaštiti institucije za koje je radio. Do sada je bio šef Nacionalne fondacije političkih nauka (FNSP), tela koje nadgleda prestižni univerzitet Science Po. Takođe je vodio emisiju na radiju Europe 1 i bio analitičar na LCI TV.

Pariski tužioci danas su saopštili da otvaraju istragu protiv Dijamela "u vezi sa sumnjom na silovanje i seksualno zlostavljanje maloletnika od strane odgovorne osobe", navodi Bi-Bi-Si.

Kamij Kušner (45) i njen brat blizanac deca su Bernara Kušnera - bivšeg francuskog ministra spoljnih poslova i suosnivača medicinske dobrotvorne organizacije Lekari bez granica (MSF) - i spisateljice i politikologa Evlin Pisije.

Knjiga Kamij Kušner "La Familia Grande" objavljena je u časopisu "L"Obs i Le Monde", a trebalo bi da izađe u četvrtak. Kušnerova tvrdi da se zlostavljanje dogodilo krajem 1980-ih. List "Mond" je preneo da je njen brat pročitao tekst i da mu je drago što je njegova sestra govorila u njegovo ime. "Potvrđujem da je tačno ono što je moja sestra napisala u vezi sa postupcima Olivijea Dijamela prema meni", rekao je.

Bernar Kušner (81) je u izjavi koju je objavio njegov advokat rekao da je "uspešno podignuta teška tajna koja nas predugo pritiska". " Pozdravljam hrabrost svoje ćerke Kamij", rekao je Kušner, koji je od 1999. do 2001. bio i šef Civilne misije UN na Kosovu i Metohiji.

Kamij Kušner rekla je za magazin "L"Obs" da su mnogi iz intelektualnog okruženja njene majke i očuha u Parizu bili svesni zlostavljanja u to vreme. "Naravno, mislila sam da bi moja knjiga mogla izgledati nepristojno zbog slave moje porodice. Tada sam u sebi pomislila da je to upravo ono što treba učiniti", rekla je. Njena majka Evlin Pisije preminula je 2017. godine.

Ko je Bernar Kušner?

Francuski državljanin jevrejskog porekla rođen je 1. novembra 1939. u Avinjonu. Po veroispovesti katolik, u detinjstvu je najviše voleo da čita stripove i "Avanture Toma Sojera".

Diplomirao je medicinu a 1968. počeo je karijeru kao lekar Crvenog krsta na dužnosti u Nigeriji. Kao mlad i pun ideala lečio je u Bijafri, Jordanu, Peruu, Gavtemali, Libiji, Siriji, Kurdistanu, Eritreji, Vijetnamu, Kambodži, Urugvaju, Hondurasu, Salvadoru, Čadu, Avganistanu, BiH, Hrvatskoj, Ruandi..., a onda je 1971. došao trenutak njegove svetske slave - osnovao je "Lekare bez granica", beleži Vikipedija.

U međuvremenu je napisao desetak knjiga, scenarije za filmove i TV serije, a između ostalog i predgovor za Tačijevu knjigu. Visoka plata i visoki položaji osmehnuli su mu se krajem osamdesetih sa ulaskom u vladu Mišela Rokara, a potom i u onu Lionela Žospena.

U francuskim medijima posle sukoba na Kosmetu moglo se pročitati i da ga zbog ratobornosti nazivaju "generalom Kušnerom". Barbara Hendriks, operska pevačica i njegova dobra prijateljica pre skoro dvadeset godina rekla je da je "njegov položaj u vladi bio veoma komplikovan, pošto mu nije mu data podrška jer je bio autsajder". Govorio je da za žutu kuću nikad nije čuo, ali da je plakao dok je saa nekadašnjim komandantom OVK Tačijem obilazio srpske kuće u kojima su jecale silovane Srpkinje.

Srbi će ga pamtiti isključivo po zlu - ukidanju dinara na Kosmetu i uvođenju nemačke marke kao platežnog sredstva, pretvaranja terorističke OVK u Kosovski zaštitni korpus, posle kog je usledilo iseljavanje... Oženjen je novinarkom Kristinom Okrant s kojim ima četvoro dece.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track