Najnovije vesti

Gradonačelnik Novog Sada sa delegacijom Matice Rusinske
Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada sa delegacijom Matice Rusinske

Vesti
11:48h

Vučević: Naša divna Vojvodina ima čime da se podiči, suživot i raznolikost naroda koji u njoj žive čine je jedinstvenom ne samo u Srbiji, već i čitavoj Evropi

"Bilo mi je zadovoljstvo da u Gradskoj kući ugostim viosku delegaciju Matice Rusinske, koju su činili Đuro Papuga, predsednik Matice Rusinske, Mihajlo Katona, član RO glasnika Matice rusinske "Rusnak" i Mihajlo Fejsa, predsednik Odbora za nauku Matice Rusinske", naveo je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Podsetili smo se velike uloge koju su Rusini imali i imaju na prostoru Republike Srbije, Vojvodine i našeg Novog Sada i izuzetnih prijateljskih odnosa rusinskog i srpskog naroda. Grad Novi Sad kontinuirano podupire kulturne i prosvetne aktivnosti rusinske zajednice, u skladu sa zakonom o kulturi RS, a u vidu raspisivanja konkursa za finansiranje projekata u sferi kulture uz dobijanje mišljenja rusinskog Nacionalnog saveta. U okviru tih aktivnosti, samo u 2020. godini podržali smo:

- 19. dečiji festival Rusina "Veselinka"

- "Pahuljicu", dečji Božićni program

- Rad Rusinskog kulturnog centra (RKC)

- "Susrete RKC 2020"

- Godišnji koncert RKC

- Zbornik radova STUDIA RUTHENICA, Društva za rusinski jezik, književnost i kulturu

- Naša divna Vojvodina ima čime da se podiči, suživot i raznolikost naroda koji u njoj žive čine je jedinstvenom ne samo u Srbiji, već i čitavoj Evropi. Rusini su vekovima deo tog skladnog mozaika i uvek će uživati naše veliko poštovanje! - zaključio je Vučević.

Grad Novi Sad

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...