Iako smo u manjini, naši rezultati su vidljivi
Foto: GO Voždovac

rodna ravnopravnost

Iako smo u manjini, naši rezultati su vidljivi

Vesti -

Pred­sed­ni­ca GO Vo­ždo­vac Iva­na To­mić Ilić isti­če da je ko­le­ge
uva­ža­va­ju i po­štu­ju jer vi­de nje­nu sna­žnu vo­lju da Vo­ždo­vac pos­ta­ne bo­lje me­sto za život

Kao je­di­na pred­sed­ni­ca op­šti­ne u Beo­gra­du, imam ko­n­kre­t­na oče­ki­va­nja, s ob­zi­rom na to da već ima­mo re­zu­l­ta­te ko­ji su vi­dlji­vi u gra­do­vi­ma i op­šti­na­ma na či­jem če­lu se na­la­ze že­ne, na­vo­di na po­če­t­ku in­te­r­vjua za Ku­rir pred­sed­ni­ca GO Vo­ždo­vac Iva­na To­mić Ilić.

- Dra­go­ce­na nam je po­moć mi­ni­sta­r­ke Ma­ri­je Obra­do­vić, či­jom ini­ci­ja­ti­vom smo se oba­ve­za­le da će­mo sa­ra­đi­va­ti, ka­ko bi Sr­bi­ja bi­la mo­de­r­na za­jed­ni­ca ostva­re­nih že­na ko­je rav­no­prav­no do­pri­no­se na­pre­t­ku svo­je ze­mlje. Ia­ko smo u ma­nji­ni u od­no­su na mu­ška­r­ce, na­ši re­zu­l­ta­ti su vi­dlji­vi za gra­đa­ne, a pre­po­znao ih je i svet. Pre­ma izve­šta­ju Sve­t­skog eko­no­m­skog fo­ru­ma, Sr­bi­ja se na­la­zi na 19. me­stu po rod­noj rav­no­prav­nos­ti od 156 ra­n­gi­ra­nih dr­ža­va, što je na­pre­dak za 20 me­sta u od­no­su na pret­hod­ni pre­sek. Že­ne na dr­žav­nim fu­n­k­ci­ja­ma u Sr­bi­ji vra­ti­le su po­ve­re­nje gra­đan­ki u in­sti­tu­ci­je ko­je ih za­stu­pa­ju, na­sto­je da za­šti­te sve od rod­nog na­si­lja i tru­de se da ostva­re rav­no­prav­nost na tr­ži­štu ra­da.

Ve­ći­na vas je do­šla na če­lo lo­kal­nih sa­mou­pra­va gde su va­ši pret­hod­ni­ci osta­vi­li mno­go na­sle­đe­nih pro­ble­ma. Ka­ko izla­zi­te na kraj s tim?

- Vo­ždo­vac je ve­li­ka gra­d­ska op­šti­na, a sva­ko na­se­lje ima svo­je pro­ble­me, u či­jem cen­tru se uvek na­la­zi i bo­r­ba za bo­lji po­lo­žaj že­na. Va­žna me­sta u Ve­ću op­šti­ne Vo­ždo­vac po­ve­ri­la sam uspe­šnim že­na­ma ko­je pos­ti­žu izu­ze­t­ne re­zu­l­ta­te i in­spi­ri­šu Vo­ždo­v­čan­ke da u za­jed­ni­č­kim ak­ci­ja­ma re­ša­va­mo na­sle­đe­ne pro­ble­me. Mo­gu s po­no­som da ista­k­nem da sam ne­pre­sta­no na te­re­nu i u stal­nom kon­ta­k­tu s gra­đa­ni­ma, a po­se­b­nu pa­žnju obra­ćam na ose­tlji­ve gru­pe že­na i dra­go mi je što imam nji­ho­vo po­ve­re­nje, jer ta­ko bo­lje i la­k­še sa­ra­đu­je­mo. Što se ti­če od­no­sa s ko­le­ga­ma i sa­ra­d­ni­ci­ma, ne vi­dim da ima pre­dra­su­da pre­ma me­ni kao že­ni na fu­n­k­ci­ji ko­ju oba­vljam. Ko­le­ge me uva­ža­va­ju i po­štu­ju jer vi­de mo­ju sna­žnu vo­lju da Vo­ždo­vac pos­ta­ne bo­lje me­sto za ži­vot.

Da li ste vi li­č­no već ima­li pri­li­ku da se obra­ti­te svo­joj ko­le­gi­ni­ci u dru­gom gra­du ili op­šti­ni za po­moć ili sa­vet u re­ša­va­nju ne­kog pro­ble­ma?

- Na dne­v­nom ni­vou sa­ra­đu­je­mo, ko­n­su­l­tu­je­mo se o mno­gim pi­ta­nji­ma, a me­ni li­č­no su dra­go­ce­na mi­šlje­nja osta­lih gra­do­na­če­l­ni­ca i pred­sed­ni­ca op­šti­na u ve­zi s rod­nim te­ma­ma. Po­se­b­no sam za­hval­na na sa­ra­d­nji mi­ni­sta­r­ki Obra­do­vić, ali i mi­ni­sta­r­ki Ire­ni Vu­jo­vić i Bo­ja­ni Ra­da­ko­vić, se­kre­ta­r­ki za ur­ba­ni­zam i gra­đe­vin­ske po­slo­ve Beo­gra­da.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track