ZAPOSLENJE POBOLJŠAVA POLOŽAJ ŽENE
Foto: Kurir

Mnoge kompanije poslodavci

ZAPOSLENJE POBOLJŠAVA POLOŽAJ ŽENE

Vesti -

Ekonomsko osnaživanje žena, naročito u doba pandemije, važnoje jer se umanjuje verovatnoća da se vrate u nasilno okruženje

Važno je da ohrabrimo žene da prijave nasilje kako bi institucije mogle pravovremeno da reaguju i preduprede moguće posledice. Prema statistikama, u Beogradu najveći broj odraslih žrtava nasilja su osobe ženskog pola, koje su, u najvećoj meri, izložene fizičkom nasilju bračnih, vanbračnih ili bivših partnera, rekla je na početku intervjua za Kurir Irena Vujović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda i ministarka za zaštitu životne sredine.

- Zbog toga će i ubuduće aktivnosti Saveta, na čijem sam čelu, biti usmerene na ekonomsko osnaživanje žena koje su pretrpele nasilje u porodici, naročito tokom pandemije, kako bi bile u mogućnosti da obezbede svoju ekonomsku nezavisnost i umanje verovatnoću povratka u nasilno okruženje. Pozivam društveno odgovorne kompanije da nam se priključe, jer pomažući ženama u svakom pojedinačnom slučaju poboljšavamo položaj svih žena u Srbiji.

Šta se promenilo otkako ste pre nekoliko godina postali predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda?

- Organizovanjem tribina, konferencija, radionica i edukativnih programa trudili smo se da podržimo i osnažimo sve žene, a na našu inicijativu i većina beogradskih opština je prethodnih godina osnovala svoje savete ili komisije za rodnu ravnopravnost. Upravo je to jedan od načina da se čuje glas svake žene u Beogradu. Poseban fokus stavili smo na borbu protiv nasilja nad ženama, kroz podizanje svesti o tom društvenom problemu i njegovu prevenciju kroz programe za ekonomsko osnaživanje žena. Naše napore su podržale i društveno odgovorne kompanije, koje su omogućile zaposlenje za više štićenica sigurne kuće. Time im je pružena pomoć da se osamostale i izađu iz začaranog kruga nasilja.

Danas ima mnogo više žena u političkom životu. Da li to znači da su one dovoljno osnažene?

- Godinama se zalažem da žene imaju zasluženo mesto u svim oblastima društvenog života i raduje me što ih je sve više na rukovodećim pozicijama u privatnom i javnom sektoru, ali i u politici. Veće učešće žena u političkom životu i njihova zastupljenost na odgovornim dužnostima od izuzetne je važnosti za budućnost naše zemlje i naroda. Žene su pokazale da su jednako sposobne kao i muškarci da prave rezultate i da svojim znanjem i predanim radom doprinose razvoju naše zemlje.

* Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track