PETROVARADINSKA TVRĐAVA, KULTURNO DOBRO KOJIM SE PONOSI NS: za 5 godina rekonstruisano 45 uličnih objekata, radovi se nastavljaju
Foto: Marina Lopičić

PETROVARADINSKA TVRĐAVA, KULTURNO DOBRO KOJIM SE PONOSI NS: za 5 godina rekonstruisano 45 uličnih objekata, radovi se nastavljaju

Vesti -

U godini kada se obeležava 330. rođendan Petrovradinske tvrđave, čak 45 uličnih objekata na tom području, renovirao je i rekonstruisano, ali to nije kraj!

U periodu od 2017. godine do danas, na području Petrovaradina i Grada Novog Sada izvedeni su brojni konzervatorsko-resauratorski radovi na obnovi fasada i krovova, kao i na brojnim objektima u predgrađu Petrovaradinske tvrđave. Želja da se sačuvaju kulturno i arhitektonsko nasleđe i da se udahne novi život u spomenike koji čuvaju kulturu ovog grada, kroz brojne projekte polako se ostvaruje.

Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, u razgovoru za NS Uživo ističe da je do sada urađeno 45 uličnih objekata, ali da se radovi nastavljaju punom parom.

U toku su radovi na vojnim objektima i Muzeju

– Urađeno je ukupno 45 uličnih objekata, kao i na krovovima dvorištih objekata, osim na objektima u vlasništvu Vojske Republike Srbije i sakralnih objekata. Trenutno se izvode radovi na objektima Vojske Republike Srbije. Takođe su planirani radovi na obnovi i izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za obnovu enterijera i eksterijera Muzeja Grada Novog Sada (radovi u toku) i Jednostavne kasarke, na dve kapije: Leopoldova i kaprije Velikog šanca (radovi u toku) – kaže Jokić.

Jokić navodi da su brojni objekti, a koji su od kulturno-istorijskog značaja obnovljeni i u samom Novom Sadu:

Oni su dobili novo ruho: duagčka lista obnovljenih objekata

– Od objekata u Novom Sadu obnovljeni su sledeći: u Miletićevoj 5, Miletićevoj 9, Dunavskoj 12, kao i objekti u Dunavskoj 15, fasadna dekoracija u Miletićevoj 11 i zabat na Trifkovićevom trgu 2, objekat u Almaškoj 5, na Trgu slobode 4, Dunavskoj 27, Kisačkoj 20, Miletićeva 27, 29, Dunavskoj 33, Zmaj Jovinoj 6, Đure Jakšića 7-9, na crkvi Svetog apostola Pavla (Vojna bolnica u Petrovaradinu), Zlatne grede 25 i 10, Kralja Aleksandra 4, zapadna i južna fasada Vladičanskog dvora u Novom Sadu, odnovljene su fasade na objektima na Bulevaru Mihajla Pupina 11, 13, 15 i 17, kuća Milunke Savić u Stepanovićevu.

Brojni projekti su realizovani u u okviru projekta Evropska prestonica kulture. Titula koju je poneo Novi Sad, ipak neće usporiti radove već će se ustanove i sama vlast na čelu sa gradonačelnikm Milošem Vučevićem dodatno angažovati na očuvanju i radovima spomenika i centara kulture. O tome svedoče i radovi koji su u toku.

– Trenutno se rade objekti u Ulici Jovana Đorđevića 3-9, na Trgu Marije Trandafil 12, (14 se planira) i nastavljeni su radovi na kući Ilije Nešina u Kovilju. Planirani su radovi na Sinagogi, crkvi u Donjem Kovilju, nastavak radova na komandi garizona Vojske Srbije, radovi na obnovi Šilerove kuće u Petrovaradinu (radovi u toku). Radovi se izvode u enterijeru kuće bana Jelačića u Petrovaradinu – kaže nam direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Spomen pliče precima u čast!

Jokić dodaje da su urađeni radovi na spomenicima, ali i na spomen pločama koje su bitne za očuvanje kulturnih spomenika.

– Izvedene su mere tehničke zaštite na javnim spomenicima: promena imena na spomen ploči spomenika Žrtvama racije, izrada nove spomen ploče Sonji Marinković, konzervatorsko-restauratorski radovi na spomeniku Porodica, na Keju žrtva racije, Buktinji u Ledincima, izrada replike bronzane ploče spomenika Đure Jakšića, sanacija spomen-groblja boraca NOR-a na Gradsko groblju u Novom Sadu, sanacija nadgrobnih spomenika na zaštićenim starim grobljima (Feliksa Parčetića na Katoličkom groblju i Koste Jorgovića na Uspenskom groblju; izrada replike antolija Rozenšild fon Paulin na Uspenskom groblju u Novom Sadu. Izvedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na spomeniku Svetozaru Miletiću na Trgu slobode u Novom Sadu, konzervatosko-restauratorski radovi na skulpturi Olge Jančić, na Petrovaradinskoj tvrđavi, spomen krstovi Prvog svetskog rata u porti Almaške crkve i Uspenske crkve, parterno uređenje Uspenske crkve i obnova originalne kapije i ograde od kovanog gvožša i mermera, obnovljen je nadgrobni spomenik Jovana J. Zmaja, krst u Ulici Patrijarha Rajačića u Petrovaradinu, nadgrobni spomenik Vase Stajića, Milana Petrovića, sandacija spomenika tri krsta na Katoličkom groblju, nadgrobni spomenik Vilta Volmoša na katoličkom groblju.

Na Uspenskom groblju obnovljeni su: nadgrobni spomenik Koste Trifkovića, Jovana Obrenovića, nadgrobni spomenik Josifa Runjanina, Jovana Hranilovića na grkokatoličkom groblju, grobno mesto sa nadgrobnim spomenikom deset streljanih rodoljuba u Sremskoj Kamenici, izdrada replike spomen-ploče vladike Irineja Ćirića, info-table na Uspenskom groblju, urađena je sanacija Futoške crkve kao i radovi na uređenju hrama Sv. Luke u Begeču. Obnovljena su ulazna i izlazna kapija rimokatoličke crkve Uzvišenja Svetog Križa u Petrovaradinu – nabraja Jokić i dodaje:

Info-table na kući Mileve Marić, na dobrovoljačkom domu u Kisačkoj ulici, info-tabla ruskim ratnim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata na Vojnom groblju u Petrovaradinu, info-tabla sa imenima srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata pomrlih u bolnicama u Novom Sadu, info-tabla streljanim Novosađanima aprila 1941. godine na Almaškom groblju, info-tabla stradalih za vreme bombardovanja Novog Sada 6. aprila 1941. godine.

ZNAČAJ PETROVARADINSKE TVRĐAVE

Spomenici na Petrovaradinu i predgrađu, ali i samom Novom Sadu, imaju veliki značaj ne samo za ovaj grad već i za celu Srbiju. Na pitanje zbog čega je važna njihova obnova i njihovo očuvanje, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, ističe: – Petrovaradinska tvrđava sa predgrađem je kulturno dobro od velikog značaja, jedinstvena barokna celina na ovom području, koja ima izuzetan turistički potencijal i kulturno-istorijske vrednosti. Sve navedene obnove su od izuzetne važnosti za očuvanje graditeljskog nasleđa i nepokretnih kulturnih dobara na teritoriji Grada Novog Sada – zaključuje Jokić.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track