NOVI SAD PROTIV NASILJA U ŠKOLAMA: Posle otvaranja telefona za anonimne pozive PRIJAVLJENO VIŠE OD 100 NASILNIKA!
Foto: Grad Novi Sad

peta sednica koordinacionog tela za borbu protiv nasilja

NOVI SAD PROTIV NASILJA U ŠKOLAMA: Posle otvaranja telefona za anonimne pozive PRIJAVLJENO VIŠE OD 100 NASILNIKA!

Vesti -

U Skupštini Grada Novog Sada je odražana peta sednica koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.

Jedna od tema bila je obuka pedagoško-psiholoških službi i sekretara škola i članova učeničkih parlamenata na teritoriji Grada Novog Sada koji prepoznaje značaj i podržava održavanje obuke na temu „Procedure i postupanja u slučaju nasilјa, zlostavlјanja i zanemarivanja dece i učenika“.

Ovom prilikom istaknuto je da nove mere, uvedene u cilјu sprečavanja nasilјa daju rezultate i da je do sada više od sto slučajeva nasilјa prijavlјeno putem SOS telefona na broj: 064 844 88 00 ili putem mejla, na adresu: koordinaciono.nasilje@novisad.rs.

Podržavajući nacionalnu platformu za prevenciju nasilјa „Čuvam te“, Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je omogućio građanima da anonimno prijave sumnju na nasilјe, ili bilo koji oblik nasilјa.

Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

Tim povodom, 30. decembra 2021. godine oformljena je Radna grupa koju čine predstavnici svih relevantnih institucija, ustanova i organizacija. Od tog perioda, na ovaj način, javlјale su se žene koje su prijavlјivale porodično nasilјe, zatim roditelјi koji su prijavlјivali vršnjačko nasilјe, ali i sama deca, odnosno učenici.

-Zaprimlјeni pozivi su prosleđeni nadležnim institucijama koje su reagovale i pokazalo se da je ova odluka bila dobra i potrebna - objasnila je Dina Vučinić, članica Gradskog veća za orazovanje, naglasivši da će Koordinaciono telo nastaviti da uvodi konkretne mere u cilјu prevencije nasilјa.

Organizuju se edukacije roditelјa i dece i radi na tome da se u ovaj rad uklјuče predstavnici škola kako bi zajedno postizali bolјe rezultate, kao i sve ono što može da se uradi da bi se pospešila bezbednost novosadskih učenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track