Posetioce očekuje mnoštvo igara, izazova i takmičenja – ali to nije sve
Foto: Shutterstock, Ilustracija, Profimedia

OTVOREN PRVI GEJMING FESTIVAL U NOVOM SADU, TRAJE DO NEDELJE

Posetioce očekuje mnoštvo igara, izazova i takmičenja – ali to nije sve

Vesti -

Na Novosadskom sajmu danas je otvoren prvi festival gejminga “Vibe Factory”, a trajaće do nedelje, 23. oktobra. Festival je edukativnog karaktera, a posetioci će imati priliku da učestvuju u društevnim igrama i takmičenjima. Najveći i najatraktivniji festival tog tipa u Srbiji i osmišljen je u skladu sa svetskim standardima, a okupiće ljubitelje gejminga, Jutjuba, video igara, gejm dizajna i svega onog što čini modernu gejming scenu. Otvaranju je, pored direktora Festivala Olge Ješić i izvršnog direktora za sajamsku delatnost Borisa Nadlukača, prisustvovao i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

-Ovo je festival koji se isključivo bavi porodičnim vrednostima. Gejming je jedna potpuno nova niša, koja sadrži i integriše apsolutno sve sfere savremenog sveta. Zahvaljujući podršci Grada Novog Sada, koji je Evropska prestonica kulture, ovakav jedan festival može da bude i prestonica gejminga. Na festivalu ćete imati mogućnost da vidite na kosplejere koji su sastavni deo gejming zajednice, takođe “indie” koncept koji obuhvata ljubitelje pravljenje igara. Posetioce očekuju nove igre koje još nisu komercijalizovane. Prisustvovaće i “Bord” gejmeri koji su preteča gejminga. Takođe segment “vibe tuba”, gde će gejmere i jutjubere čekati mnoštvo izazova. Cilj festivala je edukacija, benefiti koje gejming nosi i implementacija gejminga u sistem obrazovanja- istakla je direktorka festivala Olga Jelišić.

Gejming festival, Novi Sad
foto: Shutterstock, Ilustracija, Profimedia

– Novi Sad će u naredna tri dana biti centar gejming industrije, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Ova industrija raste ogromnom brzinom, a Novi Sad je sedište nekoliko svetski poznatih kompanija iz te oblasti. U Novom Sadu se prave igrice koje igraju stotine ljudi širom sveta. Posebno mi je drago što će festival biti edukativnog karaktera. Čestitam organizatorima na zaista hrabrom poduhvatu. Zbog uticaja gejminga na nove generacije, važno je edukovati širu javnost o pozitivnim stranama i razumevanju gejminga – rekao član Gradskog veća za privredu, Milorad Radojević.

-Novosadski sajam, uvek je bio odlična polazna tačka za sve one koji imaju inovativne ideje. Zahvaljujući ovoj priredbi koja je organizovana po svetskim standardima ime Novosadskog sajma biće pozicionirano na svetskoj mapi novih tehnologija i gejminga. U naredna tri dana događaj će okupiti najprestižnija imena iz sveta gejminga i programiranja- kazao je izvršni direktor za sajamsku delatnost, Borisa Nadlukača.

Kapije sajma biće otvorene za posetioce od 9.00 do 20.00 časova, cena pojednične ulaznice je 1000 dinara, dok je cena karte za grupne dolaske 800 dinara.

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja