KAKVE PORUKE I USLOVE JE DONELA DIPLOMATSKA PETORKA? Da li je deo međunarodne zajednice konačno rešio da raspetlja kosovski čvor?
Foto: Kurir

KAKVE PORUKE I USLOVE JE DONELA DIPLOMATSKA PETORKA? Da li je deo međunarodne zajednice konačno rešio da raspetlja kosovski čvor?

Vesti -

Sastanak velike petorke koju predvode visoki predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sa predstavnicima Beograda i Prištine okarakterisan je kao najteži do sada. Miroslav Lajčak je u Prištini izjavio da je svrha sastanka bila da se razgovara o predlogu za normalizaciju koji je predstavljen u septembru, a zatim u decembru i da je sastanak bio dug i iscpran, ali veoma otvoren, dodao je i da je očekivao bolje razumevanje Prištine za mogućnosti koje nudi ovaj predlog. Iako u Prištini nije naišao na razumevanje, u Beogradu jeste. Nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Miroslav Lajčak je istakao da je zvanični Beograd demonstrirao odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju, i da je za veliku petorku ZSO ključni element.

Da će ZSO morati da bude implementirana potvrdio je i specijlani izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji je u intervjuu za "VOA" istakao da će ZSO morati da bude formirana sa Aljbinom Kurtijem ili bez njega i da će se on za to lično pobrinuti.

Predsednik Vučić je nakon sastanka sa velikom petorkom istakao da se Srbija suočava sa velikim izazovima, ali da će nastaviti da čuva integritet zemlje i da je na sastanku bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bismo saglasili sa predloženim planom, da smo spremni da radimo na implementaciji ponuđenog s tim da je u sporazumu sporno jedno pitanje oko kog ne možemo da postignemo saglasnost. Koji su to izazovi sa kojima bi se susrela Srbija ukoliko ne prihvati predlog velike petorke? A koje bi nas povlastice čekale ukoliko ga prihvatimo? Koje su crvene linije ispod kojih Srbija ne može da ide? Gosti Usijanja: Zoran Milivojević - diplomata, ambasador u penziji Perko Matović - Centar za nacionalnu politiku

urednica i voditeljka: Jelena Pejović

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track