Najnovije vesti

RAT ISCRPLJIVANJA! Stoltenberg upozorio Zapad: Moramo da naoružavamo Ukrajinu, Putin planira još ratovanja!
Foto: Kurir

RAT ISCRPLJIVANJA! Stoltenberg upozorio Zapad: Moramo da naoružavamo Ukrajinu, Putin planira još ratovanja!

Vesti

Zapad mora da bude spreman za Putinov rat iscrpljivanja, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za Gardijan. On je ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin nema planova za mir u Ukrajini i da zbog toga Zapad treba da se pripremi da Kijevu još dugo vojnu dostavlja pomoć.

"Predsednik Putin ne planira mir, on planira još ratovanja", rekao je Stoltenberg. Podsetio je na plan da članice NATO odvajaju dva odsto svog BDP-a za oružane snage, ali je i izneo podatke koji matematički opisuju koliko je ovaj rat krvav - Ukrajinci svakodnevno upotrebe između 4.000 i 7.000 artiljerjiskih granata, a Rusi troše 20.000 granata, što je više od zapadne proizvodnje. U međuvremenu je Ukrajini odobreno milion novih granata, što je dovoljno za šest meseci rata. Takođe, Poljska i Slovačka su dostavili borbene avione, što otvara pitanje da li će se sprovesti intenzivnija kontraofanziva i kako će se oni koristiti. U ovom trenutku borbe se i dalje vode za Bahmut, koji

uprkos osam meseci nije sasvim pao, ali je pitanje dana kada će se to desiti, što bi Rusima omogućilo prodor dalje na istok zemlje. Prognoze su da bi grad Avdijevka uskoro mogao da postane "drugi Bahmut". O teškoj borbi iscrpljivanja, situaciji na frontu, ali i o eventualnim pregovorima nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, govoriće gosti Usijanja.

Dragan Simić, analitičar

Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Promo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja