SLUČAJ PRIGOŽIN: Ruski doktor Džekil i gospodin Hajd
Foto: Kurir

SLUČAJ PRIGOŽIN: Ruski doktor Džekil i gospodin Hajd

Vesti -

Pokušaj vojnog udara šefa privatne grupe Vagner na državno rukovodstvo Rusije doveo je do međusobnih optužbi i mešanja Belorusije u unutrašnji ruski sukob.

Posredovanjem beloruskog predsednika Aleksanda Lukašenka, kriza je barem privremeno rešena, postignut je sporazum da Jevgenij Prigožin ode iz Rusije u Minsk, a grupa plaćenika koja je krenula ka Moskvi vraćena je u baze i garantovana im je bezbednost, kao i to da neće snositi nikakve posledice zbog direktnog pokušaja puča. Ministarstvo odbrane Rusije uputilo je borcima Vagnera otvoren poziv da se pridruže regularnim snagama Rusije. Iako tokom dana, kada je vojska Vagnera krenula na prestonicu svoje države nije bilo istupa svetskih zvaničnika, nakon što je situacija rešena, počeli su da se oglašavaju dajući sve veću podršku Ukrajini i ističući da će ovaj događaj znatno uticati na ratna dešavanja na frontu.

Vagner grupa je plaćenička vojska koja je delovala u Siriji i nekim delovima Afrike, ali je postala poznata širom sveta posle početka ruske invazije na Ukrajinu. U zauzimanju Soledara i Bahmuta, "Vagner" je bio glavni nosilac ofanzivnih dejstava.

Jelena Pejović, Usijanje
foto: Kurir

Kakva je sudbina Jevgenija Prigožina?

Koliko će pokušaj vojnog udara uticati na dešavanja na frontu?

Šta će biti sa grupom Vagner?

Gosti “Usijanja”:

Milan Jolović, pukovnik i bivši komandant specijalne jedinice VRS

Aleksandar M. Gajić, Centar za društvrenu stabilnost

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

Gledajte Usijanje večeras od 19.55 časova na Kurir televiziji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track