JOŠ JEDNA OSUĐUJUĆA PRESUDA DEJANU NIKOLIĆU KANTARU: Godinu i po dana zatvora zbog pretnji na suđenju!
Foto: Privatna arhiva

odluka suda

JOŠ JEDNA OSUĐUJUĆA PRESUDA DEJANU NIKOLIĆU KANTARU: Godinu i po dana zatvora zbog pretnji na suđenju!

Društvo -

Dejan Nikolić Kantar iz Vranja osuđen je na godinu dana i šest meseci zatvora zbog pretnji izrečenih tokom suđenja za prethodne pretnje koje je uputio Oliveri Vladković, vlasnici OK radija, i Svetlani Ivanov, zaposlenoj na ovom radiju, na osnovu optužnog predloga tužiteljke Emilije Tončić.

Postupajući sudija Osnovnog suda u Vranju, Bojan Trajković, u sudskom procesu koji je započeo u aprilu, nakon dva odlaganja, presudio je uzimajući u obzir činjenicu da je optuženi već osuđivan za ovo krivično delo, kao i da je pretnja izrečena u prostorijama suda, navodi portal Javniservis.net.

Veran Matić
foto: Kurir televizija

Nikolić je zbog pretnji vlasnici i zaposlenima na OK radiju uhapšen prošlog juna dok je izdržavao kaznu zatvora u kućnim uslovima zbog organizovanja ilegalnog kockanja. Na glavnom pretresu za pretnje i nasilje prema OK radiju 16. avgusta prošle godine izrekao je nove pretnje prema vlasnici i zaposlenima u ovom mediju, kao i prema drugim novinarima i sutkinji sa pretnjama da će "skršiti Vranje i Beograd".

- Moramo da odamo priznanje za veoma efikasni rad tužilaštva, policije i suda u Vranju, jer su optužnice i presude najefikasniji protiv nekažnjivosti nasilja nad novinarima. Međutim, ovi pomaci kao da se poništavaju nedelovanjem drugih institucija, lokalne samouprave u Vranju i Upravnog suda u Nišu. Time se šalje poruka da se kriminal, nasilje i pretnje isplate, jer se višestruko osuđivanom za kriminalna dela omogućava dalje neslućeno bogaćenje zasnovano na kriminalnim radnjama - poručio je Veran Matić, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

On je dodao da izrečene pretnje imaju neograničeno dejstvo koje se ne okončava dužinom zatvorske kazne.

- ANEM i Stalna radna grupa za bezbednost novinara, pokazali su koliko je važna solidarnost sa ugroženim medijima, ne samo na nivou saopštenja već i putem konkretnog angažmana u rasvetljavanju događaja koji dovode do nasilja i direktnog suprotstavljanja na terenu, kao i iskazivanjem konkretne solidarnosti i neposrednog prisustva u mestima u kojima se nasilje dešava, prateći sudske postupke do njihovog okončanja - objasnio je Matić.

(Kurir.rs/Javniservis.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track