VUČEVIĆ, I KAO GRADONAČELNIK, ALI I KAO MINISTAR IMA ISTU PORUKU ZA SLOVAKE: Srbija je zajednička kuća svih njenih građana!
Foto: Shutterstock, Damir Dervišagić

VUČEVIĆ, I KAO GRADONAČELNIK, ALI I KAO MINISTAR IMA ISTU PORUKU ZA SLOVAKE: Srbija je zajednička kuća svih njenih građana!

Vesti -

Više od dva i po veka na prostoru Novog Sada i cele Vojvodine, među brojnim nacionalnim zajednicama žive i Slovaci. Doseljeni su na ovaj prostor za vreme vladavine carice Marije Terezije u sklopu velikih kolonizacionih procesa koji su vođeni u celoj Habzbuškoj monarhiji. Ključni centri života Slovaka na tlu moderne države Srbije jesu Bački Petrovac, Kulpin, kao i u Banatu Kovačica, Debeljača i još neka mesta. Na području koje danas pripada Gradu Novom Sadu značajno mesto naseljeno slovačkim življem jeste Kisač. Za vreme Vučevića kao gradonačelnika počeo ubrzan razvoj Kisača

U vreme kada je sadašnji ministar odbrane Miloš Vučević bio gradonačelnik Novog Sada i Kisač se, kao uostalom i svi drugi delovi grada, počeo ubrzano razvijati. Samo u kanalizaciju je u Čeneju i Kisaču uloženo preko dve milijarde dinara, a prema rečima upravo Miloša Vučevića, rešavanjem ovih komunalnih problema ta sela biće u rangu sa razvijenim seoskim naseljima u Austriji.

Suživot Srba i Slovaka je nešto što je gradonačelnik Vučević potencirao i 2016. godine, otvarajući festival slovačkih tradicionalnih narodnih nošnji u Kisaču, kao i 2022. godine kada je bilo reči o rešavanju komunalnih problema Kisača.

Kisač
foto: Printscreen/Youtube

Ministar odbrane otvorio manifestaciju Slovačke narodne svečanosti

Ovakvu politiku Miloš Vučević nastavio je i kao ministar odbrane. U svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je 11. avgusta 2023. godine manifestaciju Slovačke narodne svečanosti u Bačkom Petrovcu. Radi se o najstarijem i najvažnijem kulturnom događaju Slovaka na ovim prostorima koja datira još od 1919. godine.

- Naša otadžbina jedino može napredovati kada na temeljima međusobne ljubavi i poštovanja prema svim njenim građanima gradimo našu Srbiju, zajedničku kuću svih njenih građana - ove reči Vučević je izgovorio na otvaranju ove cenjene manifestacije i one najbolje simbolizuju ne samo politiku samoga Vučevića i predsednika Vučića, već, zapravo, jedini suštinski mogući put za sve ljude koji žive u multikulturnoj sredini.

Miloš Vučević
foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

Nada za bolju budućnost

Završavajući svoj uvodni govor, ministar Vučević je rekao:

"Neka žive u večnost Slovačke narodne svečanosti! Neka živi bratstvo i sloga Srba i Slovaka i svih naših naroda!”.

Povezani, dakle, na mnoge načine, od školovanja Srba na slovačkim licejima još u doba Habzburške monarhije, pa sve do podrške regenta (kasnijeg kralja) Aleksandra Karađorđevića osnivanju Slovačkih narodnih svečanosti, Srbi i Slovaci, zahvaljujući politici Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića imaju čemu da se nadaju za bolju budućnost.

Boris Stojkovski,istoričar
Boris Stojkovski,istoričarfoto: Printscreen/YouTube

Grad Novi Sad/Dnevnik novosadski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track