Ministar odbrane Miloš Vučević i vojska – čast, poštovanje.
Foto: Printscreen/Instagram/milosvucevic

Ministar odbrane Miloš Vučević i vojska – čast, poštovanje.

Vesti -

Podrška Vučević: Uvek ćemo biti uz Vojsku kako bismo sačuvali najvrednije tekovine nasleđene od naših predaka!

Kada je Miloš Vučević izabran za potpredsednika Vlade i ministra odbrane, u oktobru prošle godine, mediji su nas upoznavali sa kratkim biografskim crtama, ali nikada dubinski analizirajući zašto je ovaj Novosađanin, koji je proveo deceniju na čelu svog rodnog grada, zaista dostojan i kvalitetan izbor za rukovođenje resorom odbrane.

Miloš Vučević
foto: Printscreen/Instagram/milosvucevic

Posmatrajući biografiju ministra Vučevića, odmah postaje jasno, da su rodoljublje i poštovanje prema vojsci, tradicija u njegovoj porodici. Pradeda, Mihailo Vučević, poginuo je na Solunskom frontu, dok je deda Miloš, dao život za slobodarske ideale u veoma žestokim borbama koje su pripadnici NOVJ, iz cele bivše Jugoslavije, vodili 1943. i 1944. na ostrvu Korčula, protiv elitnih jedinica fašističkog i nacističkog okupatora.

Vučevićev sin izabrao da dobrovoljno služi vojni rok

Sam ministar Vučević služio je vojni rok odmah po završetku gimnazije, iako je uspešno upisao Pravni fakultet u Novom Sadu i mogao je da odloži ovu svoju obavezu. On to nije učinio i, kako je posvedočio u emisiji „Postrojavanje“ na RTV Vojvodina, nakon kratke obuke u Vranju, skoro celu godinu života proveo je kao vojnik u Gnjilanu. Dovoljno je podsetiti se kako su tenzije na Kosovu i Metohiji bile naročito aktuelne već od 1991. godine i da je teroristička OVK svoje začetke imala baš 1994, pa se da zaključi kako je obuka i celokupna vojnička aktivnost ministra Vučevića morala biti ozbiljna. Snagu i postojanost porodične tradicije dodatno potvrđuje činjenica da je njegov stariji sin, Mihailo Vučević i danas, kada nije obavezno, izabrao da dobrovoljno služi vojni rok.

Novi Sad bio sedište Novosadskog korpusa Prve armije JNA

Osim dokazanog poštovanja i poznavanja vojničkog poziva, Miloš Vučević je, tokom decenije na čelu Novog Sada, iskazao i naročitu brigu i staranje za odnose sa Vojskom Srbije u sedištu njene Prve brigade. Srpska Atina ima i svoju znamenitu „spartansku“ stranu i veliku ulogu u vojnoj organizaciji, kako tokom minulih vekova, na koje podseća Petrovaradinska tvrđava, tako i u novijoj istoriji. Novi Sad je, tokom minulog veka, bio sedište Prve armijske oblasti Jugoslovenske kraljevske vojske, zatim Novosadskog korpusa Prve armije JNA i Vojske Jugoslavije. Sve te tradicije nastavlja Prva brigada Kopnene vojske, sa čijim pripadnicima je Miloš Vučević, kao gradonačelnik, redovno obeležavao 9. novembar – dan brigade, kada je Sedmi pešadijski puk Srpske vojske 1918. doneo Novom Sadu oslobođenje i ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom. Tokom njegovog prvog mandata, septembra 2015. godine, na Beogradsku kapiju Petrovaradina, kroz koju je Srpska vojska ušla u grad, vraćen je spomen-reljef koji su uništile ustaše.

Vučević lično za praznike obilazio pripadnike Prve brigade u Kopnenoj zoni bezbednosti

Nešto ranije te godine gradonačelnik Vučević je otkrio bistu junaka Aprilskog rata, poručnika Aleksandra Berića, u krugu istoimene baze Rečne flotile Vojske Srbije. Tokom njegovog drugog mandata otkriven je spomenik srpskom dobrovoljcu u Veterniku i velelepan spomenik kralju Petru I Oslobodiocu u centru Novog Sada. Nije Miloš Vučević vojsci u svom gradu doprinosio samo negovanjem kulture sećanja, nego je znao i lično, za praznike da obiđe pripadnike Prve brigade u Kopnenoj zoni bezbednosti. Našao je način da usmeri sredstva za izgradnju nove ograde i uređenje kruga Doma vojske na Beogradskom keju, za obnovu krova i fasade Komande u Dunavskoj ulici, za rekonstrukciju kasarne „Tvrđava“ i ulaganje u kasarnu „Jugovićevo“. Novi Sad je, u saradnji sa republičkim vlastima, rešio i stambeno pitanje velikog broja pripadnika Vojske i službi bezbednosti, učestvujući sa značajnim sredstvima u izgradnji skoro dve hiljade stanova u naselju Jugovićevo, koji su tokom 2022. bili spremni za useljenje.

Ceo civilni sektor da pomogne Vojsku Srbije u skladu sa svojim mogućnostima

Gradska vlast, na čelu sa Milošem Vučevićem uspešno je dala svoj doprinos i ispunila sve složene zadatke, tog velikog i važnog projekta pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Prikladna je simbolika, da je upravo nakon rešavanja ovog važnog pitanja za pripadnike Vojske Srbije, u trećem mandatu gradonačelnika, Miloš Vučević izabran za potpredsednika Vlade i ministra odbrane. On je dokazao koliko je ozbiljno mislio reči koje je izrekao na proslavi dana Prve brigade 2015. godine: „Ceo civilni sektor i svi oni koji su na javnim pozicijama imaju zadatak da pomognu Vojsku Srbije u skladu sa svojim ingerencijama i mogućnostima. Grad Novi Sad, sve naše ustanove i institucije, svaki pojedinac, a pre svega građani Novog Sada, uvek će biti uz Vojsku kako bismo sačuvali najvrednije tekovine nasleđene od naših predaka.“

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track