LAVROV: Bilo pokušaja da se dignu u vazduh gasovodi Turski tok i Plavi tok u Crnom moru
Turski tok, Foto: Thinkstock

LAVROV: Bilo pokušaja da se dignu u vazduh gasovodi Turski tok i Plavi tok u Crnom moru

Vesti -

Rusija ima informacije koje ukazuju da je bilo pokušaja da se dignu u vazduh gasovod Turski tok i Plavi tok u Crnom moru, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa predstavnicima Bangladeške asocijacije alumnista sovjetskih i ruskih univerziteta u ambasadi Rusije u toj republici.

"Sada svi traže da im dozvolimo da ponovo izvoze žito. Mi im ne branimo. Jednostavno, nećemo ih pustiti kroz humanitarne koridore koji su bili otvoreni i korišćeni za lansiranje površinskih i podvodnih napada na naše vojne ali i građanske brodove", rekao je ministar.

Ukrajina je koristila humanitarne koridore u Crnom moru za napad na ruske civilne i vojne brodove koji čuvaju energetsku infrastrukturu, bio je jasan Lavrov.

Ruski brodovi su patrolirali u blizini gasovoda Turski tok i Plavi tok jer je Rusija imala informacije da se planira napad na te gasovode, sličan onom na Severni tok, objasnio je ministar.

Rusija će izvojevati pobedu

SSSR je u Drugom svetskom ratu dao Dan pobede, a Rusija će izvojevati drugi Dan pobede, istakao je jedan od članova alumne diplomaca sovjetskih i ruskih univerziteta u Bangladešu na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim koji je posetio udruženje.

Tokom zvanične posete Bangladešu, Lavrov je sa alumnistima razgovarao na ruskom jeziku.

Rusija ceni doprinos diplomaca ruskih univerziteta razvoju rusko-bangladeških odnosa kroz civilna društva i vladine organizacije dve zemlje, istakao je Lavrov i dodao da njihov rad umnogome pomaže razvoju odnosa i traženju praktičnih, korisnih, obostrano korisnih projekata.

Udruženje će uskoro imati nove članove, jer je Rusija povećala broj relevantnih stipendija za stanovnike Bangladeša, istakao je Lavrov.

Sergej Lavrov
foto: AP Natalia Kolesnikova

Alumnisti su zahvalili Lavrovu na poseti i konstatovali dobre odnose dve zemlje, razvoj trgovine među državama, i podsetili na podršku koju je Sovjetski Savez pružao njihovoj otadžbini u prošlosti.

"SSSR je svetu dao Dan pobede, nadamo se da će Rusija dati drugi Dan pobede", rekli su ističući ulogu koju je SSSR imao u Drugom svetskom ratu.

Lavrov je u Daki posetio i muzej posvećen vođi borbe za nezavisnost, osnivaču Bangladeša Šeiku Mudžiburu Rahmanu i upisao se u knjigu počasnih gostiju.

"Pamtimo ključnu ulogu Mudžibura Rahmana kao borca za nezavisnost svog naroda. Sovjetski Savez je pružio značajnu podršku njegovoj borbi i bio je jedna od prvih zemalja koja je priznala suverenitet Bangladeša", istakao je ruski ministar.

Rusija ceni zajedničku istoriju i obostrano korisne prijateljske odnose između Rusije i Bangladeša, zaključio je.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track