Grad Kraljevo ima jasnu strategiju razvoja sporta
Foto: Privatna Arhiva

Renesansu kraljevačkog sporta potvrđuju rezultati

Grad Kraljevo ima jasnu strategiju razvoja sporta

Vesti -

Nakon Atletskog stadiona i nove Hale sportova, u gradu na Ibru nedavno je otvoren prvi skejt park, čime je upotpunjen sportski kompleks

U Kraljevu je nedavno otvoren prvi skejt park. Koliko su trajali radovi, koliko je koštala izgradnja, kakvi su utisci građana, ali i kakvi su planovi za dalja ulaganja u sportsku infrastrukturu, za Kurir priča pomoćnik gradonačelnika za sport Miloš Simović.

- Da, u 2023. godini izdvojili smo oko 2.500.000 dinara za izgradnju skejt parka na sportskoj oazi pored Atletskog stadiona i terena pod obalom kraj Ibra. Smatrali smo da ćemo na taj način još više animirati mlade da se bave sportom i uspeli smo u tome definitivno. Pružili smo mladima još jednu novinu u okviru skejt parka, izgrađena je teretana na otvorenom, a samim tim smo upotpunili sportski kompleks. Rezultati su odmah bili vidljivi s obzirom na to da su svakog dana svaki teren, teretana i skejt park bili ispunjeni mladima koji su tu provodili vreme, bavili se sportom, što je, po mom mišljenju, ključna stvar u odrastanju današnjice.

l Atletski stadion je rekonstruisan i svečano otvoren pre dve godine, Kraljevo je dobilo i novu Halu sportova, hoće li biti novih ulaganja u sportsku infrastrukturu?

- Grad Kraljevo ima jasnu strategiju razvoja sporta, to pokazuje i ulaganjem u infrastrukturu kao što je nova Hala sportova, Atletski stadion, tereni za rekreaciju širom grada, školske fiskulturne sale i ostali sportski sadržaji. Sa izgradnjom navedenih objekata, Grad je u prethodnih deset godina organizovao mnoštvo velikih međunarodnih događaja (Dejvis kup, Svetsku ligu u odbojci, Prvenstvo Balkana u atletici, kvalifikacione utakmice za reprezentacije u košarci, odbojci, rukometu, malom fudbalu...) i imao prilike da ugosti više desetina hiljada turista, koji su posećivali same sportske događaje i naš grad takođe. Naravno, na tome ne želimo da stanemo, a u planu su izgradnja fudbalskog kompleksa s veštačkom podlogom, ne odustajemo od zatvorenog bazena i rekonstrukcije velike ski-staze na Goču, male trenažne hale za dvoranske sportove.

l Šta se trenutno od projekata u oblasti sporta sprovodi?

- Trenutno završavamo izmenu projektne dokumentacije za zatvoreni bazen, radimo projekat trenažnog fudbalskog kompleksa s veštačkom podlogom, vršimo održavanje trim-staza i pratećih objekata za rekreaciju, rekonstruišemo terene na otvorenom za basket i mali fudbal i slično.

l Koliko je novca za ovu godinu za sport izdvojeno iz gradskog budžeta? Da li je to dovoljno za funkcionisanje sporta u gradu?

- Ove godine za potrebe sportskih udruženja koja svoje aktivnosti sprovode na lokalu i izvan njega, a sve u cilju popularizacije sporta, afirmisanja mladih i ostvarenja sportskih uspeha, izdvojili smo 165 miliona dinara, što je rekordno izdvajanje u poslednjih deset godina. Plan je da nastavimo s trendom povećanja budžeta za sport, jer na taj način ulažemo u zdravlje svih građana Kraljeva.

l Kraljevački sport u poslednjih nekoliko godina doživljava svoju renesansu, što potvrđuju rezultati.

- Tako je, 2020. godine košarkašice Kraljeva osvojile su Kup Srbije, 2021. godine odbojkaši Ribnice osvojili su Kup Srbije, atletičari AK Kraljevo osvojili su titule šampiona Srbije u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, 2022. godine košarkaši Sloge su bili vicešampioni KLS i plasirali se u ABA 2 ligu, biciklisti Metalca ekipni su šampioni Srbije u muškoj i ženskoj kategoriji. Takođe, 2023. godine rukometaši Metalca su, igrajući plej-of Super B lige, ostvarili najveći uspeh rukometnog sporta u Kraljevu, rukometašice Metalca su po treći put zaredom osvojile titulu šampionki Srbije u kadetskoj konkurenciji, Auto-klub KV racing team je vratio tituli šampiona Srbije u Kraljevo, košarkašice Kraljeva su postale vicešampionke Srbije, kajakaši Ibra i Medicinara osvojili su titule šampiona Srbije u svojim kategorijama, kadeti fudbalskih klubova Sloga i Kiker igrali su uspešno najviši rang takmičenja i, pored Beograda, Kraljevo je bilo jedini grad sa dve ekipe u najvišem rangu takmičenja. Sa mnogo optimizma očekujemo 2024. sportsku godinu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Kraljeva.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track