ALIMPIĆ: Ne postoji rok za uvođenje privremene uprave!

Promena vlasti u Beogradu

ALIMPIĆ: Ne postoji rok za uvođenje privremene uprave!

Beograd -
Alimpić je rekao da da će, sve dok ne bude formirana privremena uprava, vlast u Beogradu nastaviti da funkcioniše u tehničkom mandatu, pošto je gradska skupština i dalje legitimna

BEOGRAD - Zamenik predsednika Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić rekao je danas da je sada "lopta u dvorištu Vlade Srbije" i da je na vladi, odnosno na Ministarstvu za regionalni razvoj i lokalnu samupravu, da odredi privremenu upravu u Beogradu.

Tehnički mandat Draganu Đilasu i Gradskom veću u Beogradu ističe 24. oktobra u četvrtak, nakon čega bi gradski parlament trebalo da bude raspušten, a Vlada Srbije bi trebala da uvede privremenu upravu u gradu.

- Međutim, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi ne postoji rok kada bi privremna uprava mogla da se uvede. To ne mora da bude 24. oktobra, Vlada može da zatraži još vremena, rekao je Alimpić.

On je dodao je da će, sve dok ne bude formirana privremena uprava, vlast u Beogradu nastaviti da funkcioniše u tehničkom mandatu, pošto je gradska skupština i dalje legitimna.

- Zakonom je jedino predviđen taj rok od mesec dana, koji ističe 24-tog, u kome bi Skupština grada trebalo da izabere novog gradonačelnika. Čini se da oni nemaju većinu za izbor novog gradonačelnika, a imali su većinu da ga raspuste, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, privremena uprava po zakonu mora da ima pet članova i njen sastav mora da bude proporcionaln sastavu u Skupštini grada.

Alimpić je rekao i da do sada nije imao nikakvih razgovora oko uvođenja privremene uprave, ali očekuje da će ga uskoro neko iz vlade kontaktirati.

U zavisnosti od toga kada bude formirana privremna uprava, počeće da teče rok i za održavanje varednih izbora u Beogradu, koji po zakonu mogu da se održe od 45 do 90 dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track