U ponedeljak Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Akcija "Potpisujem da..." na Trgu Republike

U ponedeljak Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Beograd -
Građani će biti u prilici da u potpisom podrže punu primenu Konvencije Saveta Evrope za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici, što je fokus regionalne kampanje "Potpisujem", koja se trenutno sprovodi u šest zemalja regiona

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obeležava u ponedeljak, 25. novembra, aktivistkinje Autonomnog ženskog centra organizuju akciju "Potpisujem da..." na Trgu Republike od 15h.

Građani i građanke će biti u prilici da potpisom podrže punu primenu Konvencije Saveta Evrope za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici, što je fokus regionalne kampanje "Potpisujem", koja se trenutnosprovodi u šest zemalja regiona.

Narodna Skupština Republike Srbije je ratifikovala ovu Konvenciju ali je neophodno da je potvrde još dve zemlje članice Saveta Evrope kako bi stupila na snagu. Konvencija obavezuje državu Srbiju da uvede nova krivičnadela kao što su proganjanje i seksualno uznemiravanje i da izmeni zakonske definicije silovanja i nasilja u porodici.

Podsećamo da su u toku prethodne godine više od 9.000 žena i dece bili žrtve porodičnog nasilja. Prošle godine je ubijeno 29, a ove 41 žena. Zabrinjava i podatak da 80 odsto žrtava silovanja u Srbije odustaje od gonjenja silovatelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track