POGLEDAJTE: Azilanti se veselili na žurci u Obrenovcu!
Foto: Youtube

Igrali skoro dva sata

POGLEDAJTE: Azilanti se veselili na žurci u Obrenovcu!

Beograd -
Na početku su bili prilično uzdržani, sedeli su, slušali i tapšući pratili ritam muzike, a onda su posle dve, tri pesme ustali da đuskaju

BEOGRAD - Ulični svirači, članovi benda sHpiritus mOvens održali su juče svirku u hotelu u Obrenovcu gde su smešteni azilanti. Đuskalo se uz egzotični ritam čitavih sat i po.

Pevač sHpiritus mOvensa Slobodan Manojlović rekao je da je tih nekoliko sati druženja obilovalo emocijama, da se đuskalo, razgovaralo o osećanjima, željama – baš kao sa prijateljima.

"Iščekivali su nas čitavog dana, nekoliko puta zvali da pitaju kada će bend doći. Na početku su bili prilično uzdržani, sedeli su, slušali i tapšući pratili ritam muzike, a onda su posle dve, tri pesme ustali da đuskaju – svako neki svoj ples. Svirali su na perkusijama", kaže Manojlović i dodaje da je svirka trajala pola sata duže od planiranog jer su ih nekoliko puta vratili na bis.

Pevač ističe da su stanovnici hotela u Obrenovcu bili oduševljeni jer je u grupi koja je stigla iz Beograda bilo i nekoliko devojaka, budući da su, kako kaže, većina azilanata muškarci.

"Uglavnom su tu bili muškarci 30-ih godina, nekoliko dečaka i samo dve, tri žene, pa se jasno videlo po njihovim licima da im nedostaje žensko društvo. Slikali su se sa devojkama", kaže uz osmeh Manojlović.

Radoš Đurić iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila kaže da je bilo vrlo očigledno da su se mnogi od njih doterali za svirku.

"Neki su obukli i sakoe koje su dobili kao donaciju, tih nekoliko žena koje su bile tamo našminkale su se i moram priznati da je cela atmosfera bila svečana, ali opuštena."

Sagovornici sa kojima su novinari razgovarali kažu da su nakon svirke ostali sa novim prijateljima još sat vremena, da su razgovarali o tome kako se sada posle dve nedelje na otvorenom, osećaju, koje su im želje, strepnje.

"Oni i dalje ne veruju da su u toplom, da imaju tri obroka, toplu odeću. I dalje žive u strahu i pitaju se kada će biri deportovani- da li će u hotelu provesti još nedelju ili dve. Mi smo bili tu da ih utešimo, pružimo podršku", kaže Đurović.

Kako su zaključili svi sagovornici, azilantima, koji su došli iz severne Afrike, Sirije, Libije, ništa ne nedostaje, a ovaj koncert samo je doprineo da se bolje osećaju – da na kratko zaborave strahove i prestanu da strepe od sutrašnjice.Na svirci je bilo oko stotinak ljudi, od čega je njih 20 došlo iz Beograda. Pored šestočlanog benda, akciji su se pridružili i njihovi prijatelji i nekoliko članova iz Inicijative mladih i Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila koji su i pomogli organizaciju ovog događaja.

Kako je ranije rekao Manojlović članovi benda su do ideje došli spontano kad su videli da se obični ljudi solidarišu sa azilantima i da odlaze u Obrenovac da nose pomoć ljudima.

"Sad kad imaju krov nad glavom i tri obroka dnevno, mislili smo da bi ovakav vid upoznavanja i druženja bio lep i za njih i za nas", rekao je pevač najavljujući svirku.

http://www.youtube.com/watch?v=R9n0Atmwir0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track