UŽIVO SAD SE BRANI BEOGRAD: Vrh poplavnog talasa stiže u utorak ili sredu!
Foto: Beta

Sektor za vanredne situacije

UŽIVO SAD SE BRANI BEOGRAD: Vrh poplavnog talasa stiže u utorak ili sredu!

Beograd -
Beograd je završio prvu liniju odbrane od poplava izgradnjom nasipa od džakova sa peskom, izjavio je Goran Vesić
1 / 7 Foto: Beta

BEOGRAD - Vrh poplavnog talasa u Beograd trebalo bi da stigne u utorak ili sredu, izjavio je pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Bojan Tomić.

11.50 - MUP apeluje na sve koji mogu da im dostave džakove za pesak. Budući da se očekuje poplavni talas, Beograd se sprema, ali su potrebni džakovi.

"Hitno potrebni džakovi za pesak! Adresa za dostavu: Omladinskih brigada 31, 11070 Novi Beograd", poručuje MUP. Takođe, MUP moli da ih građani zovu samo ako je hitno!

Dan drugi

17.00 - Svi džakovi napunjeni. "Beograd je završio prvu liniju odbrane od poplava izgradnjom nasipa od džakova sa peskom. Ova linija je samo u gradu dugačka oko 5 kilometara, a visina nasipa je od 1,2 do 1,8 metara. Poređenja radi, 2006. godine kada su bile velike poplave, visina ovog nasipa je bila 0,6m. Zahvalni smo volonterima koji su nam pomagali, ali sada kada smo zajedno završili posao, molimo volontere da ne dolaze jer nema više posla", poručio je Goran Vesić.

14.24 - Desnoj obali Save u Beogradu za sada ne preti opasnost od izlivanja jer nivo vode ne prelazi granicu vanredne odbrane od poplava. Do 14 sati Sava se kod Kule Nebojša izlila do ivice šetališta, na kojem, zbog lepog vremena, ima dosta građana.

Nešto gora situacija je kod Sajma, gde se voda u odnosu na juče izlila nekih pet metara i došla do biciklističke staze. Na potezu od Ade Cingalije do Nebojšine Kule nalazi se nekoliko nasipa koji štite od izlivanja. Očekuje se da se u kasnim popodnevnim satima vrh poplavnog talasa preseli ka Beogradu, a njegova visina zavisiće od situacije u BiH i Hrvatskoj.

Foto: Čitalac Kurira
Foto: Čitalac Kurira

Opština Vračar: Potrebni hrana, voda, higijenska sredstva

Gradska opština Vračar pozvala je danas građane da prikupe dodatnu pomoć za ugrožena područja, pre svega konzerviranu hranu, flaširanu vodu i sredstava za higijenu.

Od sredstava za higijenu neophodni su pasta za zube, šamponi, sapuni, toalet papir, sredstva za čišćenje, prašak za veš i slično. Isto tako potrebne su medicinske maske, higijenske rukavice i asepsol, plastični tanjiri, pribor za jelo, čaše i kese za đubre. Opština je zamolila firme koje proizvode hleb i pecivo, a spremne su da doniraju svoje proizvode, da kontaktiraju pomoćnicu predsednika opštine Jelenu Đorđević, na broj telefona 069 8851100.

Isto tako zamolila je da se njoj jave i firme za hemijsko čišćenje i pranje veša, koje su spremne da ponude svoje usluge. Dodatne količine neophodnih sredstava, građani mogu da doniraju u prostorijama Gradske opštine Vračar, Njegoševa 77. Tokom jučerašnjeg dana i noći, na dva prihvatna mesta opštine Vračar primljeno je 96 ljudi u - odmaralištu "Šuplja stena“ i 102 u Sportsko rekreativno obrazovnom centru "Vračar“.Ti centri su snabdeveni svim neophodnim potrepštinama za naredna tri dana, ali bi bilo dobro da građani ipak budu spremni da pomognu da doniraju neophodna sredstva, navedeno je u saopštenju.

"Situacija trenutno nije alarmantna. Sve ovo što se preduzima su preventivne aktivnosti za slučaj nekog negativnog scenarija", izjavio je Tomić.

Tomić je rekao da se veliki broj volontera i dalje javlja, ali da s obzirom da su neki nasipi postavljeni, svi zainteresovani treba da se jave Gradskom centru za obaveštavanje na broj 1985. "Oni će biti zabeleženi i u slučaju potrebe će biti pozivani", izjavio je Tomić.

Tomić je rekao i da je situacija na Mlavi kod Kostolca stabilna, da postoji stagnacija Save kod Ssapca i Sremske Mitrovice, ali da je i dalje teško pretpostaviti do kog nivoa će rasti Sava. Posle opadanja nivoa Save, džakovi s peskom šleperima se upućuju za Beograd gde je obezbeđena obala prema centru grada, ali ne i duž Novog Beograda.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track