Najnovije vesti

GORAN VESIĆ: Za mesec i po dana počinje rekonstrukcija Ulice Vojvode Stepe!
Foto: Dragan Kadić

Predstoji samo potpisivanje ugovora

GORAN VESIĆ: Za mesec i po dana počinje rekonstrukcija Ulice Vojvode Stepe!

Beograd
10:24h
Taj posao će trajati oko godinu dana i uskladiće se sa početkom radova na Trgu Slavija, koji je planiran za početak marta sledeće godine, tako da će ceo taj potez u naredne dve godine dobiti potpuno novo ruho, najavio je Vesić

BEOGRAD - Rekonstrukcija Ulice Vojvode Stepe će početi u narednih mesec i po, a potpisano je i rešenje o izboru najpovoljnijeg izvođača koji je prošao na tenderu, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je u Jutarnjem programu Studija B rekao da sada predstoji zakonska procedura oko potpisivanja ugovora i da očekuje da će u roku od 45 dana početi rekonstrukcija Ulice Vojvode Stepe.

"Taj posao će trajati oko godinu dana i uskladiće se sa početkom radova na Trgu Slavija, koji je planiran za početak marta sledeće godine, tako da će ceo taj potez u naredne dve godine dobiti potpuno novo ruho", najavio je Vesić.

Vesić je precizirao da će zajedno sa Slavijom biti rekonstruisan i Bulevar oslobođenja sve do Autokomande, osim same Autokomande koja će biti završena kada se bude radio tunel ispod Topčidera i da će, dakle, kompletna trasa biti na drugi način uređena.

Prema njegovim rečima, grad je sada na privremenom finansiranju, koje je prvo trajalo do 31. marta, a sada do 30. juna, zbog prethodnog postojanja Privremenog organa.

"Gradonačelnik sada sa saradnicima priprema predlog budžeta koji će biti usvojen krajem juna i stupiće na snagu 1. jula. U tom budžetu raspolagaćemo sa novcem koji imamo i nadamo se da ćemo uspeti da ga potrošimo na najpošteniji način", najavio je Vesić.

Vesić: 2014. je godina stabilizacije

Vesić je najavio da će "ova godina biti godina stabilizacije, očekujemo i dodatne prihode od prodaje automobila, prodavaće se i neke nekretnine".

"Recimo, JKP "Beograd-put" će prodavati zgradu koja mu nije potrebna u Nušićevoj ulici, a i grad će prodavati neke svoje nekretnine. U tom smislu očekujemo stabilizaciju budžeta i tada ćemo moći da vidimo koje mere mogu da se promene", najavio je Vesić.

"Do sada su bile mere privremenog karaktera, a tada ćemo videti koja davanja, a koja su privremeno smanjena, mogu da se povećaju. To je odgovorno ponašanje, a ne novo zaduživanje koje nas dovodi u problem da ne možemo da vraćamo dugove, što je i bio slučaj", kazao je Vesić.

Govoreći o Muzeju grada Beograda, Vesić je izrazio nadu da će do kraja godine biti završen glavni projekat obnove muzeja.

"Kada budemo završili projekat, tada počinje velika donatorska akcija. Već smo razgovarali sa nekoliko velikih kompanija, nekoliko stranih fondova, i biće nam potrebno da skupimo između deset i 12 miliona evra u narednih nekoliko godina", objasnio je Vesić.

Muzej ima gotovo 12.000 kvadrata, to je bivša Vojna akademija u Resavskoj ulici, između Birčaninove i Nemanjine ulice, podsetio je Vesić.

"Želimo da u našem mandatu taj projekat privedemo kraju ili da ga završimo, jer smatramo da jedna vlast treba da se pokaže ne samo izgradnjom ulica već i kulturnih institucija koje treba da čuvaju duhovnost naroda, tradiciju i istoriju. Muzej grada je institucija u kojoj se čuva čitava istorija grada kojom treba svi da se ponosimo", istakao je Vesić.

Reprogram duga za Infostan

Kada je reč o reprogramu duga prema "Infostanu", Vesić je rekao da je on počeo u ponedeljak i da će trajati do 30. septembra.

"Kako su dugovanja građana zaista velika, doneta je odluka da svi koji sa 30. aprilom duguju "Infostanu", računajući i one građane koje je "Infostan" tužio, mogu da uđu u proces reprograma", rekao je Vesić.

"Ukoliko plate odmah svoja dugovanja, otpisuje im se kamata i dobijaju 15 odsto popusta, ili mogu da izaberu neki model do 36 rata, što je veoma povoljno", kazao je Vesić

."S druge strane, mislili smo i na građane koji redovno plaćaju "Infostan". Skupština grada je prvi put dala dodatnu pogodnost na već postojećih pet odsto za redovne platiše", rekao je Vesić.

On je objasnio da bi svi koji duguju "Infostanu" trebalo da iskoriste ovu priliku i da će posle isteka reprograma "Infostan" tužiti svakog dužnika i neće biti novog reprograma.

Tako je bilo sa "Parking servisom", veliki broj građana se odazvao. Reprogram je dobro krenuo, gužve su na šalterima. Tako će preduzeća dobiti svoj novac, a građani će rešiti problem, objasnio je Vesić.

Vesić: Mnogo je štete od poplava

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da se, kada je reč o šteti od poplava na području Beograda, radi na šest objekata školskih i predškolskih ustanova, dok se za 12 takvih objekata, gde je taj posao obavljen, procenjuje šteta na oko 27 miliona dinara."Štete je zaista bilo mnogo, ali na 21 objektu škola i predškolskih ustanova nije bila velika, te su oni sami iz svojih sredstava to sanirali", istakao je Vesić

Vesić: Šteta na 12 škola i vrtića oko 27 miliona dinara

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da se procena štete nakon poplavnog talasa radi na šest objekata školskih i predškolskih ustanova, dok je za 12 takvih objekata procenjena šteta na oko 27 miliona dinara.

"Štete ja zaista bilo mnogo, ali na 21 objektu škola i predškolskih ustanova nije bila velika, te su oni sami iz svojih sredstava to sanirali", rekao je Vesić. On je kazao da postoji veliki broj kompanija koje su zainteresovane da rekonstruišu neku školu ili obdanište, tako da većinu tih troškova biti rešena na taj način. Prema njegovim rečima, probleme u Obrenovcu grad će rešavati zajedno sa Republikom kada se život u toj opštini bude normalizovao. "Tada ćemo znati koliko je kuća srušeno, koje će kuće biti obnovljene, gde će se prioritetno ulagati u objekte koji nisu srušeni ali su bili dugo pod vodom i na osnovu toga ćemo znati šta ćemo raditi, a u ovom trenutku to nije tako izvesno", kazao je Vesić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...