BEOGRAD: Skupština grada usvojila budžet za 2014. godinu!
Foto: Marina Lopičić

Stupa na snagu 1.jula

BEOGRAD: Skupština grada usvojila budžet za 2014. godinu!

Beograd -
Budžet je podržalo 67 odbornika, dok je 11 bilo protiv.Ovo je prvi budžet koji usvaja aktuelna gradska vlast, s ozbirom da je Beograd u prvih pola godine bio na privremenom finansiranju

BEOGRAD - Skupština grada Beograda usvojila je danas budžet Grada Beograda za 2014. godinu u iznosu od 78,1 milijardu dinara.

Budžet je podržalo 67 odbornika, dok je 11 bilo protiv.Ovo je prvi budžet koji usvaja aktuelna gradska vlast, s ozbirom da je Beograd u prvih pola godine bio na privremenom finansiranju.

Budžet će stupiti na snagu 1. jula.

Odbornici gradske većine u Skupštini Beograda istakli su danas da je budžet za 2014.godinu izbalansiran i planiran na realnim osnovama, dok ga opozicija kritikuje po više osnova.

Zamenik šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Mirko Rajković rekao je tokom rasprave o Predlogu budžeta, da se grad Beograd neće dodatno zaduživati i da je ranije postojao sistem piramidalnog zaduživanja.

"Od 2008. godine, Beograd je upadao u spiralu novih zaduživanja, ali je sada zaustavljen raspad javnih finansija", rekao je Rajković objašnjavajući da je zbog prevelikog zaduživanja i smanjenja prihoda pretio bankrot i da je gradonačelnik imao dve mogućnosti, da nastavi taj trend ili da napravi radikalne promene za konsolidaciju finansija.

Uprkos stanju u finansijama, i 15 odsto manjem budžetu u odnosu na prošlu godinu, Rajković je istakao da "nijedna kapitalna investicija nije zaustavljena" i dodao da je grad velikim naporima uspeo da opštinama smanji budžet za samo pet odsto.

Ponovio je da će grad Beograd ukidanjem PR i konsultantskih usluga na godišnjem nivou uštedeti 135 miliona dinara. Rajković je naveo i da su prethodnih godina građanima davane dotacije i subvencije iz nerealnih prihoda.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović rekao je na sednici Skupštine grada, da se u završnom računu budžeta za 2013. godinu vidi da nema ni govora o bankrotu već je, kako je rekao, prikazan suficit od oko četiri milijardi dinara.

On smatra da se trend smanjenja prihoda nastavlja ocenjujući da to govori o privrednoj aktivnosti i mogućem povećanju broja nezaposlenih.Božović je pozvao odbornike da ne glasaju za predlog budžeta jer je kako tvrdi deficit veći od 10 odsto što je "protivzakonito".

"Činjenica je da su rashodi smanjeni, ali ste ukinuli stipendije za studente i najtalentovanije učenike, za to je trebalo da nađete sredstva, ukinute su besplatne markice za prevoz penzionerima, 13.penzija za socijalno ugrožene, a umanjene su i subvencije porodiljama i trudnicama", rekao je Božović na raspravi.On je rekao i da je budžet za kulturu takođe manji nego ranije, a kapitalni deo ovogodišnjeg budžeta iznosi 22 odsto, dok je za vreme vlasti DS bio od 40 do 45 odsto.

Prema njegovim rečima, deficit budžeta u iznosu od 8,6 milijardi dinara će biti finansiran iz kredita iako je "DS optuživana da je bila ta koja je zadužila grad Beograd preko mere".Božović je zaključio da odbornici DS neće glasati za predlog budžeta, dok je odbornik te stranke Zoran Alimpić ocenio da je ovo najgori budžet u poslednjih mnogo godina.

Alimpić je takoje rekao da se na osnovu završnog računa za prošlu godinu vidi da grad nije bio pred bankrotom i da je suficit bio oko četiri milijarde dinara.

Rajković je replicirao odbornicima opozicije i ponovo podvukao da je suština budžeta da se javne finansije dovedu u red.

On je, komentarišući to što je Alipmić citirao deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, rekao da se "najzad vidi zašto ih žuljaju promene u policiji" i da zato napadaju onoga koji ih sprovodi.

Skupština grada Beograda na početku današnje sednice imenovala je nekoliko direktora i vršilaca dužnosti direktora u gradskim javnim preduzećima.

Za direktora "Apoteke Beograd" na period od četiri godine imenovana je Jasminka Bjeletić, koja je prethodno bila v.d. direktora u toj ustanovi.

Za v.d. direktora Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć na period od šest meseci ponovo je izabran Goran Čolaković, dok je za v.d. direktora Beogradskih elektrana takođe na šest meseci postavljen Goran Aleksić. Prethodno je Zoran Predić podneo ostavku na mesto v.d. direktora Beogradskih elektrana.

Dužnosti je razrešen dosadašnji v.d. direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Srđan Milanović, a tu funkciju će u narednih šest meseci obavljati Branislav D. Popović. Odbornici su razrešili i imenovali više članova upravnih i nadzornih odbora u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad.

Takođe su imenovani predsednici, članovi odbora, umetnički direktori i selektori u jednom broju stalnih kulturnih manifestacija koje su od značaja za grad, poput Filmskog festivala u Sopotu, Belefa, Bemusa, Oktobarskog salona, Festa...

O tim tačkama se odlučivalo po skraćenom postupku. Na početku sednice, odbornici DS Aleksandar Šapić i Dejan Čokić, koji je predsednik opštine Mladenovac, podneli su ostavke na odbornička mesta.

Dva odbornika DS u Skupštini Beograda podneli ostavke

Odbornici Demokratske stranke u Skupštini grada Beograda Aleksandar Šapić i Dejan Čokić podneli su danas ostavke na odborničke funkcije.Oni su ostavke podneli usmeno na početku sednice Skupštine grada Beograda, ali nisu naveli razlog za tu odluku.Šapić je predsednik opštine Novi Beograd a Čokić opštine Mladenovac.Sednica gradske skupštine je prekinuta kako bi mogla da zaseda Komisija za administrativno-mandatne poslove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track