Beograd spreman za odbranu od eventualnih poplava

Priprema za poplave

Beograd spreman za odbranu od eventualnih poplava

Beograd -
Beograd spreman za eventualne poplave u slučaju povećanog vodostaja na Savi i Dunavu

BEOGRAD - Iako trenutni podaci ne ukazuju da bi ovog proleća moglo doći do većeg izlivanja reka, Beograd je spreman za odbranu od eventualnih poplava, a sve nadležne gradske službe pomno prate situaciju u Evropi i u Srbiji, saopšteno je iz Gradske uprave.

Veći problemi sa poplavama u Beogradu mogu se dogoditi samo u nelegalno izgrađenim naseljima, pre svega u Pančevačkom ritu i zemunskim naseljima Altini i Plavi horizonti, rekao je šef štaba za odbranu od poplava i gradski sekretar za stambeno komunalne poslove Predrag Petrović.

U saopštenju se navodi da se nadležne službe već nekoliko godina ozbiljnim delovanjem pripremaju za potencijalnu odbranu od poplava, kao i da Dunav i Sava, u slučaju naglog otopljenja, do Beograda mogu da donesu značajne količine vode.

O tome svedoči i iskustvo iz 2006. godine, kada su izmereni najviši vodostaji Save i Dunava od kada se rade merenja i kada je bilo velikih poplava širom zemlje.

Najugroženije tačke u Beogradu u poplavama 2006. godine bile su Ada Ciganlija, potez od Brankovog do Starog železničkog mosta, Nebojšina kula i Zemunski kej, a zbog njih su se iseljavali i stanovnici naselja Partizan na Adi Ciganliji. Sve te tačke danas su zaštićene od poplava.

Mogućnost da organizuje odbranu od poplava Beograd je dobio donošenjem Zakona o glavnom gradu 2007. godine, a mandat aktuelne gradske vlasti iskorišćen je, između ostalog, za redovno održavanje objekata za odbranu od spoljnih i unutrašnjih voda, izgradnju i sanaciju kanala, povećanje broja crpnih stanica, sanaciju korita potoka...

Najveći radovi obuhvatili su gradnju nasipa na Adi Ciganliji, prolaz kod kule "Nebojša" i rekonstrukciju Zemunskog keja.

Trenutno najniža kota na nasipima i obaloutvrdama u Beogradu i jedna od retkih preostalih kritičnih tačaka je potez kod Bare Venecija, između mosta Gazela i Brankovog mosta.

U Beogradu je, u skladu sa Zakonom o vodama, donet i Operativni plan za odbranu od poplava na teritoriji grada Beograda u 2012. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track