KANADSKI NOVINAR ODUŠEVLJEN: Beogradske muzeje morate da posetite!
Foto: Nebojsa Mandic

Otkrio srpsku prestonicu

KANADSKI NOVINAR ODUŠEVLJEN: Beogradske muzeje morate da posetite!

Beograd -
Dnevni list Gloub end mejl objavio doživljaj iz Beograda i preporučio znamenitosti i mesta za dalje posetioce

Još jedan novinar misli da je Beograd jedan od najboljih gradova u Evropi! Reporter Bert Arčer, u jednom od najpoznatijih kanadskih dnevnih listova, Gloub end mejl, objavio je reportažu u kojoj je objasnio da je Beograd mesto koje "morate posetiti"!Povod da Arčer poseti srpsku prestonicu je bio potpuno drugačiji. Elon Musk, direktor kompanije "Tesla motors", koja proizvodi najpoznatije električne automobile na svetu, nedavno je izrazio je želju da otvori "prvi" muzej Nikole Tesle u svetu. Međutim, ubrzo je saznao da "negde u svetu" već postoji Teslin muzej, naravno u Beogradu. Kanadski novinar je čuo priču Elona Muska, pa je rešio da dođe u Srbiju. Prvobitna namera bila je da uradi reportažu o Teslinom muzeju, ali je otkrio mnogo više!Epilog je očekivan. Arčer je doživeo sve što i ostali strani novinari u Beogradu, pa je rešio da nas nahvali koliko ga reči nose... Uputio je sve zainteresovane da ukoliko imaju želju da se upoznaju sa životom i radom Nikole Tesle, posete naš glavni grad, sa naglaskom da se rekviziti iz sadašnjeg muzeja neće premeštati.

Istražujući Beograd, Bert Arčer je zaključio da nikad nije čuo za našeg poznatog pisca Ivu Andrića čiji muzej se nalazi u blizini muzeja Nikole Tesle, zbog koga je prvenstveno došao. "Od njegove smrti 1975. muzej je ostao skoro netaknut, samo je dodatno izložena Nobelova nagrada koju je zaslužio svojim delima 1961.""Isto koliko Kanada pati od previše geografije, tako i Srbija od previše istorije! Mnogo toga se desilo ovde, pre nego što se proširilo po svetu!" - u pozitivnom kontekstu rekao je Bert.

Posebno mu se svideo Novi Beograd, kao deo grada koji blista. Posebno mu je pažnju privukao hotel "Jugoslavija".- "Sedmospratna lepota, gde je odseo Vinston Čerčil dok je posećivao Tita. Elizabet Tejlor je takođe spavala ovde, dok je posećivala Ričarda Bartona, dok je snimao film u kojem je glumio Tita. Iako je zatvoren 1999. nakon bombardovanja, hotel se ponovo otvorio ovog leta. Za 50 dolara za veče, možete odsesti u jednoj od soba koje nisu renovirane i sačuvale su svoj ondašnji izgled sa pokvarenim radijom i balkonima koji gledaju na ušće dveju reka. Tu je i srpska muzika poznata kao turbo-folk koja trešti sa splavova koji su ispred."(N. Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track