KVALITET VAZDUHA U BEOGRADU: Zagađenost ne prelazi dozvoljene iznose
Foto: Kurir.

institut za javno zdravlje batut

KVALITET VAZDUHA U BEOGRADU: Zagađenost ne prelazi dozvoljene iznose

Beograd -
Prema rečima dr.Vesne Slepčević iz Zavoda za javno zdravlje Batut zagadjenost vazduha u Beogradu nalazi se na nivou koji odgovara klimatskim uslovima i grejnoj sezoni, tj.povećanom broju ložišta u Beogradu

BEOGRAD - Zagađenost vazduha u Beogradu ne prelazi iznose predviđene zakonskom regulativom, ipak, hroničnim bolesnicima se savetuje oprez.

Prema rečima dr.Vesne Slepčević iz Zavoda za javno zdravlje „Batut" zagadjenost vazduha u Beogradu nalazi se na nivou koji odgovara klimatskim uslovima i grejnoj sezoni, tj.povećanom broju ložišta u Beogradu.

Hronični bolesnici od respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja mogu imati pojačane tegobe , pa bi trebalo da ograničene vreme boravka provedeno u spoljnoj sredini i da redovno uzimaju terapiju.

„U ovom periodu registruje se povećanje azot -dioksida i suspendovanih čestica, u odnosu na granične vrednosti koje su definisane našom zakonskom regulativom" kaže dr.Slepčević i ističe da se najveća zagadjenja detektuju u blizini velikih saobraćajnica i u ulicama gde ima puno individualnih ložišta.

„Dok traju ovakvi vremenski uslovi, dajemo preoporuku i za opštu populaciju i za hronične bolesnike da smanje dužinu boravka i da ograniče fizičke aktivnosti u spoljnoj sredini , kao i da se u slučaju pojačanja zdravstevnih tegoba obrate svom lekaru" dodaje na kraju dr.Slepčević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja