INVAZIJA: Na stotine galebova kidiše na Beograd
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Ptičji desant

INVAZIJA: Na stotine galebova kidiše na Beograd

Beograd -
Gladne ptice zadržavaju po deponijama gde se u velikom broju hrane. Takođe, kada se oru njive oni su prvi iza traktora da se pogoste svime što plug okrene, tako da su najmanje prisutni na vodenim staništima, kazao je Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije

BEOGRAD - Jata galebova koji proteklih dana nadleću beogradske reke i od kojih su se zabelile obale samo je delić od oko 40.000 jedinki koje toplo vreme provode u našem gradu.– Galebovi se u toku dana zadržavaju po deponijama gde se u velikom broju hrane. Takođe, kada se oru njive oni su prvi iza traktora da se pogoste svime što plug okrene, tako da su najmanje prisutni na vodenim staništima – kazao je Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije.

Galebovi su praćeni na više lokacija: deponiji u Vinči (u saradnji sa JKP Gradska Čistoća), na Dunavu (potez od Ade Huje do Vinče, sa obala i iz čamca u saradnji s Vojvodinašumama) i na ribnjaku Mika Alas (u saradnji s upravom ribnjaka).

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Lige za ornitološku akciju tokom januara brojali su prošle nedelje galebove koji zimuju u Beogradu.

– To je rađeno uporedo sa više tačaka duž Dunava, od Krnjače do Vinče, i zabeleženo je oko 40.000 jedinki 7 vrsta galebova. Od ređih vrsta, primećen je prvi srebrnasti galeb u Srbiji, kao i mrki i crni galeb (imena se odnose na boju leđa i krila). Crni galeb je tipično morska vrsta, zimuje i 150 km od obala i ovako duboko u kontinentu je retkost – objašnjava Simić.

Foto: Ap/Ilustracija
Foto: Ap/Ilustracija

Ove godine prvi put očian običan galeb iz Ukrajine, a ornitolozi su spazili i galebove iz Hrvatske, Mađarske i Italije, kao i jednog koji je prevalio 1000 kilometara do Beograda.

– Prilikom posmatranja na deponiji u Vinči očitali smo 43 prstena, od toga 39 običnih galebova, što prstenovanih u Srbiji (12), što u drugim zemljama: Ukrajina (1), Italija (1), Mađarska (11) i Hrvatska (13). Očitani su i prstenovi na nogama 3 krupnija, sinja galeba, verovatno svi iz Ukrajine. Za jednog je to več potvrđeno: prstenovan je juna 2010. kao mladunac u gnezdu 1000 kilometara odavde, nedaleko Kijeva – kaže Simić dodajući da je prvi put očian običan galeb iz Ukrajine.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track