Opservatorija Beograd obeležila 125 godina postojanja
Foto: Kurir

Opservatorija

Opservatorija Beograd obeležila 125 godina postojanja

Beograd -
Knežević je podsetio i da je opština Zvezdara dobila svoje ime upravo po opservatoriji. Do tada se zvala Veliki Vračar.

BEOGRAD - Astronomska opservatorija u Beogradu obeležila je 125 godina od osnivanja svečanošću kojoj su prisustvovali i predsednik SANU Nikola Hajdin, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Obradović je rekao da mu je drago što Srbija ima naučnu ustanovu sa tako drugom tradicijom i dodao da je opservatorija dokaz da je nauka utemeljena u našem društvu.

"Naš narod je i pre 125 godina pokazao da je ozbiljna zemlja sa znanjem", rekao je on.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti rekao je da opservatorija od prehashodnog značaj za jedan narod i dodao da nam astronomija zadaje mnoge zadatke da razmišljamo o položaju Zemlje kao planete.

Direktor opservatorije Zoran Knežević podsetio je okupljene da je ovo dupla godišnjica - 125 godina od osnivanja opseratorije i 80 godina od kada se ona nalazi na opštini Zvezrada.

Knežević je podsetio na istorijat Astronomske opservatorije u Beogradu koju je 1887. godine osnovao Milan Nedeljković i koja je u vreme osnivanja imala svega tri instrumenta.

Opservatorija se početkom 20. veka postepeno razvijala, a od 1929. do 1932. građena je i zgrada na opštini Zvezdara u kojoj se danas nalazi.

Knežević je podsetio i da je opština Zvezdara dobila svoje ime upravo po opservatoriji. Do tada se zvala Veliki Vračar.

Treća "faza" razvoja opservatorije počinje 1960. godine, kada se pojavljuju i naučno-istraživački radovi, i traje do danas. Opservatorija ima 60 zaposlenih od kojih 40 istraživača i protekle godine imala je 103 miliona dinara prihoda.

Povodom godišnjice opservatorije dodeljene su i godišnje nagrade: za naučni rad dr. Predragu Jovanoviću, za naučni rad mladih Jovani Kovačević, za doprinos razvoju astronomske opservatorije za radnike dr Zorici Cvetković i za doprinos razvoju astronomske opservatorije za spoljna fizička i pravna lica Institutu za fiziku.

Kovačević je iskoristio svečanost da podseti i na trogodišnji projekat "Belisima" započet 2010. godine sa ciljem da se izgradi teleskop "Milutin Milanković" na planini Vidojevica kod Prokuplja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track