VESIĆ: Uskoro nastavak izgradnje megakolektora za otpadne vode
Foto: Dragana Udovičić

Veliki značaj za Beograd

VESIĆ: Uskoro nastavak izgradnje megakolektora za otpadne vode

Beograd -
Od kapitalnog projekta Beogradske kanalizacije Interceptor, koji je zbog mnogobrojnih problema i nezakonitosti obustavljen, ne samo da se nije odustalo, nego će on u najskorije vreme biti nastavljen", rekao je gradski menadžer

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas da će u najskorije vreme biti nastavljen projekat izgradnje megakolektora - interceptora, koji bi trebalo da prikuplja otpadne vode i odvodi ih na prečišćavanje, a ne da se one ispuštaju u reke.

Vesić je rekao i da je za trajno rešenje problema kanalizacije sa izgradnjom svih pet modernih postrojenja za preradu otpadnih voda, neophodno više od 500 miliona evra, a taj posao će nadležni u Gradu raditi sa nekim od strateških partnera.

"Od kapitalnog projekta "Beogradske kanalizacije" Interceptor, koji je zbog mnogobrojnih problema i nezakonitosti obustavljen, ne samo da se nije odustalo, nego će on u najskorije vreme biti nastavljen", rekao je gradski menadžer.

On je rekao da je završetak projekta od velikog značaja za Beograd, koji je jedna od retkih evropskih prestonica koja ne prerađuje otpadne vode, već svu kanalizaciju ispušta direktno u Savu i Dunav.

Gradski menadžer ističe da je to nedopustivo u 21. veku i da je neverovatna činjenica da trećina grada koristi septičke jame, zbog čega je Gradska uprava kao prioritet postavila rešavanje problema kanalizacije.

Nepostojanje sistema za preradu otpadnih voda, prema Vesićevim rečima, dovodi do toga da zagađivači ispuštaju iskorišćenu i industrijsku otpadnu vodu direktno u rečne tokove.Kako je naveo, postoji 116 direktnih mesta izlivanja otpadnih voda u Savu, a na obalama Dunava ih ima 136.

U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je, kako istakao, napravljen stručni tim koji vodi projekat na čelu sa zamenikom direktora Petrom Cekićem.

U saopštenju Gradske uprave navodi se da je Interceptor veliki kolektor koji bi trebalo da prikuplja otpadne vode i odvodi ih na prečišćavanje.Ukupna dužina od KCS "Ušće" sa prolazom ispod Save do Ulice cara Dušana i dalje Venizelosovom i Višnjičkom do Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu, iznosi 13.080 metara.

Od pravih planova za izgradnju 1980. godine do danas, završetkom tunela "Višnjica" dužine 6.772 metra, realizovano je nešto više od 50 odsto dužine interceptora.Beograd će Master planom do 2020. godine biti podeljen na pet nezavisnih kanalizacionih sistema - u Velikom Selu, Ostružnici, Krnjači, Batajnici i Boleč-Vinča.

Uporedo sa kolektorom Interceptor, kako se dodaje, priprema se prva faza postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

"Kada se realizuje, biće to najvažniji kolektorski objekat centralnog kanalizacionog sistema koji koristi više od milion stanovnika i on će sakupljati sve otpadne vode iz centralnog sistema Beograda i odvoditi ih na prečišćavanje", objasnio je Vesić i dodao da će se nakon toga vode dobrog kvaliteta puštati u Dunav.

Vesić je rekao i da ceo projekat nije ni jednostavan ni jeftin.Prva deonica interceptora ide od kanalizacione crpne stanice Ušće, na Novom Beogradu do ukrštanja Vojvode Bojovića i Tadeuša Košćuška, a dužina je 1.520 metara sa prolazom ispod Save i kolektorom duž Bulevara Bojovića.

Druga ide od otvorenog iskopa kolektora ulicama Cara Dušana i Venizelosove do ulaza u tunel "Karaburma" dužine 2.800 metara, treća deonica je tunel "Karaburma", dužine 1.320 metara, četvrta je od tunela "Karaburma" do tunela "Višnjica" dužinom od 1.729 metara.

( Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja