SNP: Ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu dodeliti ulicu u Beogradu!
Foto: Damir Dervišagić

Inicijativa

SNP: Ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu dodeliti ulicu u Beogradu!

Beograd -
Krasnov je projektovao neke od najlepših građevina Beogarada – zgradu Vlade Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Državnog arhiva u Karnegijevoj ulici, Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve

Srpska narodna partija pokrenula je zvaničnu inicijativu da Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica grada Beograda dodeli ulicu Nikolaju Petroviču Krasnovu, ruskom arhitekti koji je u Beogradu živeo i radio od 1922. do 1939. godine.

Krasnov (1864-1939) je projektovao neke od najlepših građevina Beogarada – zgradu Vlade Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Državnog arhiva u Karnegijevoj ulici, Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, stubove nekadašnjeg mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, a danas Brankovog mosta.

Zaslužan je i za uređenje Belog dvora na Dedinju, enterijera Doma Narodne skupštine Republike Srbije, kao i izgradnju mauzoleja dinastije Karađorđević na Oplencu, Njegoševe kapele na Lovćenu, spomen-kosturnice na Zejtinliku…

"SNP smatra da Nikolaj Krasnov, ruski imperatorski arhitekta i jedan od najuglednijih projektanata svog vremena, koji je za 17 godina života u srpskoj prestonici projektovao više od 50 najupečatljivijih građevina, zaslužuje da jedna od beogradskih ulica ponese njegovo slavno ime", navodi se u saopštenju istaknuto na sajtu SNP.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja