MUKE GRADSKOG PREVOZNIKA: GSP autobuse noću parkira na ulici
Foto: Beta

Ugroženi svi pogoni

MUKE GRADSKOG PREVOZNIKA: GSP autobuse noću parkira na ulici

Beograd -
Iako je svuda tesno i ima problema u funkcionisanju unutar garaža, u pogonima Zemun, Kosmaj i Novi Beograd, još uspevamo da ih sve spakujemo. Najkritičnije je u Karaburmi. Tamo je oko 20 vozila parkirano van kruga, kaže prvi čovek GSP

BEOGRAD - Vozila najvećeg gradskog prevoznika u glavnom gradu parkirana na ulici zbog nedostatka prostora u garažama, postala su laka meta vandala i nesavesnih sugrađana. S ozbirom na to da su pogoni projektovani za drastično manji broj autobusa, igla nema gde da padne ni u jednom od sedam pogona. - Već 20 godina unazad je nedovoljan kapacitet za parkiranje vozila unutar kruga pogona GSP "Beograd" - kaže generalni direktor Željko Milković za Večernje novosti.

- Tramvajski pogon na Novom Beogradu 1984. je projektovan za 125 tramvaja, a sada tamo ima 220-230 vozila. Pre nekoliko godina smo pravili dopunske koloseke, a to nas isto očekuje i sada.

Radovi su neophodni na sve strane.

- U depou "Sava" trebalo bi da budu napravljena još dva koloseka za potrebe parkiranja švajcarskih tramvaja, ali i da se izgradi perionica - objašnjava Milković.

- Kada su u pitanju autobusi, svi pogoni su ugroženi. Iako je svuda tesno i ima problema u funkcionisanju unutar garaža, u pogonima "Zemun", "Kosmaj" i "Novi Beograd", još uspevamo da ih sve "spakujemo". Međutim, najkritičnije je u "Karaburmi". Tamo je oko 20 vozila parkirano van kruga.

Prvi čovek GSP "Beograd" smatra da bi problem skučenog prostora za parkiranje rešila izgradnja bar još dva depoa.

Krađa autobusa

Zbog nedostatka parking-prostora u pogonu "Karaburma" određen broj vozila se tokom noći parkira na ulici.U ponedeljak 13. aprila, oko četiri sata ujutru, ukraden je autobus parkiran na ulici, koji je kasnije putem dži-pi-esa lociran i pronađen u Mirijevu. Protiv radnika koji je toga dana bio zadužen da obilazi vozila na 15 minuta biće pokrenut disciplinski postupak.

U pogonu GSP 1.354 vozila

GSP "Beograd" ukupno ima 1.354 vozila. Autobusa je 990 (375 solo i 632 zglobna). U okviru autobuskog podsistema u "Karaburmi" je 289 vozila, "Kosmaju" 249, "Novom Beogradu" 283, "Zemunu" 169.U tramvajskom pogonu ima 238 vozila (199 kola i 39 prikolica), a trolejbusa 126 (104 solo i 22 zglobna).

( Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track