Usvojeni planovi regulacije opština i održavnju grobalja

Usvojeni planovi regulacije opština i održavnju grobalja

Beograd -
Odbornici skupštine grada na sedniciusvojili četir pljana detaljne regulacije beogradskih opština I usvojili odluku o održavanju i sahranjivanju

BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada na sednici usvojili su četiri plana detaljne regulacije za opštine Vračar, Zvezdara, Čukarica i Voždovac.

Planovi se odnose na blok između ulica Kičevske, Molerove, Hadži Đerine i Hadži Prodanove ulice, blokove između ulica Žičke, Branka Krsmanovića, Kajmakčalanske i Dravske, bloka između Beogradske, Tavančići II deo, Tavančići III deo i Tavančići IV deo u naselju Rušanj, kao i područja na uglu ulica Kumodraške i Dušana Jovanovića.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić istakao je da je donošenje urbanističkih planova za ovaj saziv Skupštine grada izuzetno važan jer su investicije i nova radna mesta usko povezani sa urabanizmom i urbanističkim planovima. Upravo, urbanistički planovi „stvaraju preduslove da investitorima imamo šta da ponudimo”.

Gradski sekretar za urabnizam i građevinsko zemljište Milan Vuković rekao je da prvi plan obuhvata područje od 2,2 hektara, a izrađen je zbog inicijative Udruženja naučnih i stručnih prevodilaca iz Kičevske 9. Drugi plan obuhvata površinu od oko 16 hektara, treći plan oko četiri hetara površine, dok poslednji, četvrti plan detaljne regulacije obuhvata površinu od 4,6 hektara i nalazi se u kompletnom području već donetog urbanističkog projekta na osnovu kojeg se realizuje stambeno naselje Vojvoda Stepa Stepanović. U duhu tog stambenog i poslovnog prostora planski se uređuje i ovo područje.

– Ova gradska skupština za četiri godine usvojila je 60 planova detaljne regulacije, osim prostornih planova i Generalnog urbanističkog plana, a još za pet prigradskih opština postorni planovi su u ovom trenutku na javnom uvidu i biće spremni za usvajanje u junu ili u septembru, u zavisnosti od toga kada se konstituiše gradski parlament – kazao je Vuković.

Odbornici su po skraćenom postupku usvojili rešenja o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd, rešenja o razrešenju i imenovanju dva člana Izborne komisije, kao i rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u jednom broju osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada.

Doneta Odluka o uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju

Skupština grada je usvojila dopunu Odluke o uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju. Ovom odlukom obuhvaćen je kompleks Ruske nekropole na Novom groblju i to parcele na kojima su sahranjeni ruski emigranti. U sastav Ruske nekropole ulaze i Iverska kapela i Ruska kosturnica.

Član Gradskog veća Goran Aleksić naglasio je da u okviru Novog groblja od dvadesetih godina prošlog veka postoje ruske parcele, a na inicijativu Ambasade Ruske Federacije krajem 2010. godine potpisan je Memorandum, koji definiše obostranu potrebu očuvanja i održavanja ovih parcela na kvalitetniji način.

– Ovom odlukom omogućava se da se zaključi ugovor između JKP „Pogrebne usluge” i Podvorja Ruske pravoslavne crkve o održavanju ovih grobnih mesta. Najvažnije je da se na ovim grobnim mestima više niko ne može sahranjivati. Ona čuvaju tradiciju i kulturu ruskog naroda na prostorima Srbije – precizirao je Aleksić.

Usvojeno je i Rešenje o dodeli naziva „Ćošak Radivoja Koraća” na platou koji se nalazi na uglu Knez Mihailove ulice sa Trgom republike i Obilićevim vencem ispod zidnog sata, kao i Rešenje o dodeli naziva ulicama na teritoriji gradskih opština Čukarica, Palilula, Voždovac, Zvezdara i Novi Beograd. Ovom odlukom Beograd je dobio Osečinsku, Kanjišku i Sečanjsku ulicu na Voždovcu, Brusku, Lajkovačku, Mioničku, Koceljevačku, Svetozara Mihailovića, Dušana Miloševića i Branislava Stankovića na Paliluli, Časlava Veljića, Ljubomira Ivanovića, Milana Muškatirovića, Momčila Tapavice, Zorana Jankovića, Dragutina Tomaševića, Vlade Bjelića, Radomira Kovačevića, Ante Lambaše, Miodraga Nikolića, Miluna Marovića i Lukovsku na Čukarici, Milene Marić Ajnštjan u Novom Beogradu, te Mirka Sandića i Bojničku na Zvezdari.

Gradska vlast gasi individualne kotlarnice

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su izmenu i dopunu odluke o finansiranju programa, projekata i investicionih aktivnosti korisnika sredstava budžeta grada u 2013. i 2014. godini, kojom se propisuje gašenje individualnih kotlarnica i suzbijanje štetnih organizama.

Za program gašenja individualnih kotlarnica u 2013. i 2014. godini planiran je iznos od po 85 miliona dinara godišnje, a za program suzbijanja štetnih organizama 284 miliona u 2013. i 298 miliona u 2014. godini.

Ovom odlukom se, između ostalog, propisuje i izgradnja Centra za povremeni i privremeni boravak osobama sa posebnim potreba "Predah plus" u Šekspirovoj ulici.

Odbornici su usvojili i izmenu i dopunu odluke o investicionom programu Agencije za investicije i stanovanje u 2013. i 2014. godini kojom je predviđeno korišćenje sredstava namenjenih za izgradnju 200 socijalnih stanova u kompleksu "Ovča". U te svrhe u 2013. je izdvojeno 400 miliona dinara, a u 2014. godini 500 miliona za završetak izgradnje tih stanova.

Odbornici su dali i saglasnost na Plan rada komunalne policije za period od jula do decembra 2012. godine.

Škola u Višnjičkoj banji nazvana po Mileni Pavlović Barili

Gradski odbornici usvojili su izmenu i dopunu Odluke o mreži osnovnih i srednjih škola u Beogradu, kao i Odluku o osnivanju Osnovne škole „Milena Pavlović Barili” u naselju Višnjička banja.

Članica Gradskog veća Jovana Mehandžić istakla je da je u toku izgradnja Osnovne škole u Višnjičkoj banji, koja će znatno poboljšati uslove života porodica u tom delu Palilule.

– Škola će omogućiti da deca koja pohađaju škole u centru Beograda i na Karaburmi, a žive u Višnjičkoj banji, imaju školski objekat, proces nastave i sportske terene mnogo bliže kući.

Nastavljamo sa izgradnjom školskih objekata i zato proširujemo mrežu osnovnih škola kojih će ukupno biti 166. Ova škola neće imati nijedno istureno odeljenje – rekla je ona.

Odbornici su danas odlučili da školu u Višnjičkoj banji nazovu „Milena Pavlović Barili” po našoj poznatoj slikarki.

Objekat površine 6.375 kvadratnih metara imaće 32 učionice i kabineta za smeštaj 650 učenika u jednoj smeni. U njemu su predviđene i prostorije za upravu škole, trpezarija sa 116 mesta i distributivna kuhinja.

U niskom prizemlju smeštene su tehničke prostorije i prostorije za pomoćno osoblje. Škola ima i fiskulturnu salu, dvorište sa sportskim terenima, biblioteku, medijateku i informatički kabinet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track