IRENA VUJOVIĆ: Odgovorna socijalna politika je prioritet grada
Foto: KURIR

Nova strategija socijalne zaštite

IRENA VUJOVIĆ: Odgovorna socijalna politika je prioritet grada

Beograd -
Vujović je navela i da Grad brine i o najstarijim sugrađanima, pa na teritoriji grada postoje 22 dnevna kluba za stare gde oni mogu dobiti kvalitetnu negu, adekvatnu medicinsku pomoć i bogat kulturni sadržaj

BEOGRAD - Pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović izjavila je danas da je odgovorna socijalna politika prioritet Grada Beograda i da će nova Strategija socijalne zaštite biti doneta tokom ove godine.

Vujović je gostujući na televiziji Pink, navela i da Grad brine i o najstarijim sugrađanima, pa na teritoriji grada postoje 22 dnevna kluba za stare gde oni mogu dobiti kvalitetnu negu, adekvatnu medicinsku pomoć i bogat kulturni sadržaj.

Govoreći o Regionalnom stambenom projektu zbrinjavanja izbegličkih porodica, Vujović je rekla da je planirano da u čitavom regionu (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija) bude zbrinuto više od 70.000 lica.

Treća faza tog projekta, dodala je, namenjena je Gradu Beogradu i za to je odvojeno 10 miliona evra, a Grad učestvuje sa pet miliona evra.

Gradonačelnik Siniša Mali je, podsetila je, u aprilu potpisao ugovor o trećoj fazi Regionalnog stambenog projekta, odnosno o izgradnji stanova na teritoriji Ovče zajedno sa Republičkim komesarijatom za izbeglice i migracije i Jedinicom za upravljanje projektima Srbije.

Taj projekat podrazumeva izgradnju 235 stanova u Ovči, 80 montažnih kuća, 350 paketa građevinskog materijala i 50 seoskih domaćinstava.

"Građani mogu da se prijave putem konkursa koji je 12. maja objavljen na sajtu Grada za prve tri kategorije, dok će javni poziv za konkurs za seoska domaćinstva biti raspisan 25. juna i trajaće 45 dana od trenutka raspisivanja", navela je Vujović.

Ona je podsetila i da je juče otvoren vrtić "Mala sirena" u naselju Stepa Stepanović, koji će sa radom početi u ponedeljak, 18. maja. U taj vrtić je, navela je, već upisano oko 300 mališana.

Vujović je rekla i da je plan nadležnih da problem lista čekanja za vrtiće bude u potpunosti rešen do kraja mandata aktuelne gradske vlasti.

U tom kontekstu, Vujović je najavila da se do kraja godine planira otvaranje vrtića u Zemunu, u dr Ivana Ribara i vrtića Denkova bašta na Zvezdari.

"Do kraja maja će biti otvorena i mesna zajednica u Braće Jerković za 60-ak dece, a taj objekat je u potpunosti renoviran od strane opštine Voždovac", rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, 25. maja izlaze liste rasporeda upisa mališana u vrtiće kada će se videti koliko je dece na čekanju, a nakon objave lista je period za žalbe gde roditelji dece koja nisu upisana dobijaju potvrde sa kojima odlaze u akreditovane privatne predškolske ustanove kako bi upisali decu.

Grad Beograd je odlukom Skupstine grada iz januara ove godine odlučio da subvencioniše boravak i dece u privatnim vrtićima na isti način kao i u obdaništima čiji je osnivač grad.

To znači da će roditelji plaćati ekonomsku cenu od 5.540,00 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track