Objava beogradskih dužnika do kraja nedelje

Objava beogradskih dužnika do kraja nedelje

Beograd -
Na listi naći će se po 500 pravnih lica, fizičkih lica i preduzetnika koji najviše duguju za neplaćene poreske, imovinske obaveze, razne takse i naknade

BEOGRAD – Lista najvećih poreskih dužnika u Beogradu, po osnovu poreskih oblika koje adminstrira grad, trebalo bi da bude objavljena do kraja ove nedelje na sajtu Uprave javnih prihoda grada Beograda, najavio je direktor te uprave Vladan Luković.

On je u Privrednoj komori Beograda precizirao da će se na listi naći po 500 pravnih lica, fizičkih lica i preduzetnika koji najviše duguju za neplaćene poreske, imovinske obaveze, razne takse i naknade.

Luković je objasnio da su to obaveze po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđene za gradove i lokalne samouprave u Srbiji.

Poreski oblici koje administrira Uprava javnih prihoda grada Beograda su porez na imovinu, lokalne komunalne takse, taksa za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, firmarine...

Luković je naglasio da sve poreske obaveze građana i preduzeća u Beogradu ostaju iste, te će tako, između ostalog, građani platiti ove godine isti iznos poreza na imovinu kao i u 2011. godini i dodao da se poreska rešenja upravo štampaju.

Na skupu posvećenom efektima primena odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji grada Beograda rečeno je da je od 61. 073 obveznika, njih 20.788 ostvarilo uslov da ostvari 20 odsto popusta za firmarinu jer su uredno izvršili obavezno zaključno sa 31. 12. 2011. godine, što je oko 34,04 odsto.

Prema rečima Lukovića, ukupan iznos svih obaveza preduzeća je 5,8 milijardi dinara, a od tog iznosa po različim olakšicama, ta obaveza smanjiće se za oko 80 odsto, odnosno umanjenje će biti čak 4,166 milijardi dinara.

On je precizirao da će samo po osnovu popusta za firmarinu, manje biti uplaćeno u budžet grada 114,6 miliona dinara, a da su ostale olakšice za preduzeća čak 4,04 milijardi dinara.Tako će prosečan iznos za 59.566 objekata u Beogradu, prosečna zaduženja u 2012. godini biti 27.965 dinara.

Na skupu u Privrednoj komori Beograda prisustvovali su predstavnici priređivača igara na sreću i predstavnici vlasnika privrednih objekata na vodi, koji su imali primedbe u vezi neravnopravnog tretmana u kriterijumima za olakšice, za pojedine delatnosti.

Koordinator Udruženja priređivača igara na sreću Zoran Puhač ukazao je da su neopravdano izuzeta velika preduzeća iz Odluke o lokalnim komunalnim taksama, s obzirom da je s ozbirom na krizu, većini umanjen prihod od 20 do 30 odsto.On je ukazao i da bi trebalo da priređivači plaćaju manju firmarinu i da se utiče na republičku vladu da se odredi maksimum za komunalne tekse, usvajanjem uredbe.

Vlasnik restorana na vodi “Žabar” Dragoljub Poznanić naveo je da za 176 objekata na vodi, prošle godine rešenja za komunalne takse povećane šest puta.

On se žalio da mu je rešenje za držanje restorana na vodi, stiglo sa godinu i po dana zakašnjenja i rokom plaćanja od 15 dana, a da je u slučaju kašnjenja morao da plati visoke kamate, dok za kašnjenje države nema kazni.

Poznanić je na sastanku zatražio da se takse preispitaju jer je u pitanju veoma važan vid turizma na rekama u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track