Najnovije vesti

POČELA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornici odali počast Radomiru Naumovu
Foto: Marina Lopičić

Rasprava sa opozicijom

POČELA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornici odali počast Radomiru Naumovu

Beograd
Na početku sednice imenovano je nekoliko vršilaca dužnosti direktora i zamenika direktora zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Grad, među kojima su KBC “Bežanijska kosa”, “Dr Dragiša Mišović - Dedinje”, “Zemun”, Zavod za biocide imedicinsku ekologiju

BEOGRAD - Sednica Skupštine grada počela je danas minutom ćutanja i utvrđivanjem prestanka mandata preminulom odborniku DSS-a Radomiru Naumovu.

Na početku sednice imenovano je nekoliko vršilaca dužnosti direktora i zamenika direktora zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Grad, među kojima su KBC “Bežanijska kosa”, “Dr Dragiša Mišović - Dedinje”, “Zemun”, Zavod za biocide imedicinsku ekologiju…. Imenovan je i umetnički direktor “Oktobarskog salona” na period od dve godine, a na tu funkciju je izabran kustos, pisac i profesor moderne i savremene umetnosti Dejvid Stujart Eliot.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Balša Božović zatražio je da se Skupštini grada vrati pravo na odlučivanja o izradi urbanističkog plana i o raspolaganju građevinskim zemljištem u delu priobalja koji je predviđen za izgradnju projektta Beograda na vodi.

Božović tvrdi da Grad nema mogućnost da odlučuje kakob će raspolagatti sa svojim zemljištem, zbog čega je zatražio da prestonica sama odlučuje kakve će projekte graditi na svom zemljištu. “Građani nemaju pravo na odlučivaje, kako i na koji način će grad donositi urbanističke predloge. Zašto se to pravo Beograđanima oduzima”, upitao je Božović I dodao da od najavljenih 3,5 milijardi investicija nema ništa, već da će eventualno biti 150 miilona evra I još 150 miliona za pozajmicu Beogradu.

Odbornici će danas raspravljati i o Programu saradnje između Grada Beograda i Vlade Moskve za period 2015-2017, koji je 2. juna potpisan u ruskoj prestonici. Skupština grada razmatraće i plan detaljne regulacije Trga Slavija, smanjenje cene zakupa letnjih bašti i predloge za podizanje spomenika Nikoli Tesli i Gavrilu Principu, biste Borislavu Pekiću i skulpture "Prijateljstvo".

Predsednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević rekao je da bi Skupština grada trebalo da donese odluku po kojoj će cene zakupa letnjih bašti biti smanjene za 50 odsto.

Nikodijević se posebno osvrnuo na podizanje spomenika Tesli, ističući da je inicijativa potekla od Srpske pravoslavne crkve, te da se na čelu organizacionog odbora nalazi patrijarh srpski Irinej.

Odbornici će razmatrati i inicijativu za podizanje biste piscu Borislavu Pekiću u dvorištu Treće beogradske gimnazije, a prema rečima Nikodijevića, nadležni smatraju da u srpskoj prestonici ima malo bisti i spomenika s obzirom na veliki broj znamenitih ličnosti, umetnika, pisaca, slikara, vajara koji se vezuju za njega.

Na dnevnom redu će biti i više urbanističkih planova koji će omogućiti dalji razvoj grada, a svakako je najvažniji onaj koji se tiče uređenja Trga Slavija, a koji ne predviđa podzmene prolaze. Pred odbornicima će se naći i predlozi planova detaljne regulacije dela Bloka 41a, naselja Altina 2 u Zemunu i kompleksa stanice za snabdevanje gorivom u Ulici Stevana Markovića u Zemunu.

Odbornici će razmatrati Predlog plana generalne regulacije za izgradnju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja u Beogradu, kao i plan detaljne regulacije uz Ulicu stražarska kosa u Velikom Mokrom Lugu.

Skupština grada će razmatrati i završni račun gradskog budžeta, program izgradnje objekata toplifikacije u 2015. godini, pitanje odvođenja i prečišćavanja atmosferskih i otpadnih voda i pitanja u vezi sa mrežom osnovnih škola u gradu.

Na dnevnom redu je i Predlog zaključaka o davanju saglasnosti na inicijativu "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" za realizaciju investicije nastavka izgradnje vodovoda na teritoriji opštine Lazarevac, mesta Vrbovno i Stepojevac.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...