MALI O ZAKONU O GLAVNOM GRADU: Veća ovlašćenja opštinama zbog efikasnijeg rada
Foto: Beoinfo

Menja se i statut

MALI O ZAKONU O GLAVNOM GRADU: Veća ovlašćenja opštinama zbog efikasnijeg rada

Beograd -
Želimo da se Gradska uprava decentralizuje i to je jedno od predizbornih obećanja SNS-a koje želimo da ispunimo. Opštine treba da dobiju veća ovlašćenja i to je logično jer svaka opština zna šta je najbolje za njene građane – rekao je Mali

BEOGRAD - Beograd će u 2016. godinu ući sa jasno definisanim Zakonom o glavnom gradu koji određuje nadležnosti grada u odnosu na republiku, ali i novim uređenjem u odnosu na opštine, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je gostujući na RTS-u naglasio da se paralelno sa izmenama Zakona o glavnom gradu, radi i na izmenama Statuta grada i da je plan da se on usvoji do kraja godine.

– Želimo da se Gradska uprava decentralizuje i to je jedno od predizbornih obećanja SNS-a koje želimo da ispunimo. Opštine treba da dobiju veća ovlašćenja i to je logično jer svaka opština zna šta je najbolje za njene građane – rekao je Mali.

On je pojasnio da će izmenama zakona opštine imati mogućnost da osnivaju javna komunalna preduzeća, da sami definišu naknadu za porodilje, iznos dečjeg dodatka, neke stvari zbog kojih građani ne moraju da dolaze u centar grada već mogu da ih reše u svojoj opštini.

Kao primer gde je potrebno da se definiše nadležnost grada, gradonačelnik je naveo Lipovačku šumu i Košutnjak, koji su u nadležnosti republike a u koje je grad spreman da investira.

– Isto tako, najveći broj žalbi građana Beograda upravo se odnosi na rad katastra koji je republička inistitucija. Želimo da dobijemo veću nadležnost u ovoj oblasti, kako bi poboljšali efikasnost te institucije, ali i u oblasti inspekcije, pogotovo kada se radi o inspekcijskom nadzoru održavanja stambenih zgrada i stanova. To posebno naglašavam jer imamo veliki problem sa fasadama, kao i sa tim što tek trećina zgrada ima formirane skupštine stanara – rekao je Mali.

Govoreći o poreskim rešenjima građana, gradonačelnik je naglasio da nikakvi poreski propisi pogotovo na nivou Grada nisu izmenjeni i da se radi o primeni Zakona o porezu. On je istakao da je terenska kontrola utvrdila da više od 100.000 ljudi nije vlasnik stana u kome živi, pa samim tim nemaju pravo na poreske olakšice koje su imali vlasnici. Mali je apelovao da građani koji imaju pritužbe na iznos poreza iskoriste svoje pravo i da se žale, kako bi se uradile dodatne provere.

– U gradu ima 17 poreskih filijala koje su produžile radno vreme do 20 sati, kako bi svi koji imaju neke primedbe mogli da dobiju sve dodatne informacije – dodao je gradonačelnik.

Povodom dolaska švedske kompanije „Ikea” u Beograd, gradonačelnik je najavio da će ova kompanija danas dobiti građevinsku dozvolu i da je Grad Beograd uspeo da ispuni svoju obavezu.

Početak građevinskih radova očekuje se na jesen, što će našim građanima doneti nova radna mesta, ali i podsticaj građevinskoj i drugim industrijama u Srbiji, zaključio je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track