ZAVOD ZA BIOCIDE Dr Pešić: Crveni komarac?! Pa, to uopšte ne postoji!
Foto: AP 2015

Beograđani, bez brige i panike

ZAVOD ZA BIOCIDE Dr Pešić: Crveni komarac?! Pa, to uopšte ne postoji!

Beograd -
Glasina da Beogradom hara nekakav komarac ubica crvene boje koji prenosi najteže bolesti jednostavno nije tačna jer takvog insekta nauka još nije zabeležila, kažu stručnjaci

BEOGRAD - Crveni komarac?! Pa to uopšte ne postoji!, kaže za portal Kurira dr Branislav Pešić, doktor veterine iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, komentarišući neosnovane glasine da Beogradom hara nekakav navodni komarac ubica crvene boje koji prenosi najteže bolesti.

Foto: AP
Foto: AP

- Crveni komarac u literaturi nije zabeležen, on jednostavno ne postoji - kaže dr Pešić objašnjavajući da taj insekt, koji na fotografiji u nekim medijima treba da predstavlja crvenog komarca, uopšte nije komarac već nekakav insekt više nalik bubici. Podsetimo, neki beogradski elektronski mediji objavili su fotografiju i priču o "crvenom komarcu ubici koji hara Beogradom".

Dr Pešić, koji je u Zavodu zadužen baš za komarce, kaže da ustanova u kojoj radi kontinuirano sprovodi monitoring i odraslih formi komaraca i njihovih larvi.

- U toku monitoringa odraslih jedinki nismo zabeležili baš nikakvu novu vrstu komaraca - kaže dr Pešić.

Zavod za biocide (Foto: Beoinfo)
Zavod za biocide (Foto: Beoinfo)

Na pitanje da li pored ovih naših domaćih na teritoriji Beograda možda ima i tigrastih komaraca, dr Pešić odgovara da nema.- Znate kada ljudi na zidu vide komarca, njima laicima, učini se da je tigrasti, ali ih nema - pojašnjava dr Pešić dodajući da na teritoriji Beograda nema malaričnih komaraca, odnosno da su izolovani samo prenosioci, ali ne i uzročnici.

- Izolovali smo samo prenosioce, ali razloga za brigu nema jer nema uzročnika te bolesti, što znači da oni jednostavno nemaju šta da prenesu - kaže dr Pešić dodajući da je izolovan virus groznice zapadnog Nila.

EVO GDE ĆE SVE VEČERAS OD 19 SATI ZAPRAŠIVATI KOMARCEVečeras od 19 sati ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju vršiće suzbijanje odraslih formi komaraca na teritoriji opštine Zemun ( lokaliteti: Ugrinovci, Zemunski kej, Zemun polje, Altina 1 i 2), na teritoriji opštine Surčin ( lokalitet: Dobanovci), na teritoriji opštine Novi Beograd ( lokalitet: Savski nasip od bloka 45 do Ostružničkog mosta), na teritoriji opštine Grocka ( lokaliteti: Grocka, Ritopek, Vinča), na teritoriji opštine Rakovica ( lokaliteti: Miljakovačka šuma, Miljakovac 3, Sunčani breg), na teritoriji opštine Voždovac ( lokalitet: Šumice), na teritoriji opštine Čukarica (lokaliteti: Ada Ciganlija, Makiš) i na teritoriji opštine Stari Grad ( lokaliteti: Kalemegdan, donji deo i Dunavski kej) na osnovu Ugovora između Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju i Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Suzbijanje komaraca se sprovodi u vreme njihove najveće aktivnosti. Savet za građane: u vreme najveće aktivnosti komaraca izvegavati šetnju i boravak u prirodi. Telefon za informacije, savete i prijave građana : 011/3054-000

Zavod za biocide (Foto: Beoinfo)
Zavod za biocide (Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja