SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornci usvojili kreditno refinansiranje grada
Foto: Beoinfo

Sednica puna polemike

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornci usvojili kreditno refinansiranje grada

Beograd -
Kako zaduženja Beograda dostižu najviši nivo u 2016. godini, postoji mogućnost da se putem izdavanja municipalnih obveznica deo kredita grada refinansira, što ne predstavlja novo zaduživanje", navedeno je u zaključku

BEOGRAD - Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas zaključak o potrebi dobijanja kreditnog rejtinga za grad kojim se otvara mogućnost da se u 2016. godini postojeći kredit grada refinansira.

"Kako zaduženja Beograda dostižu najviši nivo u 2016. godini, postoji mogućnost da se putem izdavanja municipalnih obveznica deo kredita grada refinansira, što ne predstavlja novo zaduživanje", navedeno je u zaključku.

U zaključku se dodaje da je procena kreditnog rejtinga neophodna za izlazak grada na finansijsko tržište, kao i za buduće investicione projekte, zbog čega grad planira u narednom periodu angažovanje agencije radi dobijanja tog rejtinga, a planirana sredstva za to iznose tri miliona dinara koja su u planu Sekretarijata za finansije.

Odbornik Demokratske stranke Balša Božović ocenio je da je sramotno što gradska vlast posle 1.000 dana vladanja ne može da izračuna sadašnje zaduženje grada, već za to izdvaja tri miliona dinara kako bi angažovala agenciju.

"Grad Beograd nije prezadužen grad i sigurno možete od vašeg premijera (Aleksandra Vučića) da tražite da vam odobri novi kredit. Jedva čekam da vidim kako ćete građanima da objasnite što se danas odustalo od Trga Slavija i što ste zamazali oči javnosti da se nešto radi", rekao je Božović.

Božović je naveo i da ukoliko gradska vlast ne ume da izračuna zaduženje za to uvek može da pita opoziciju i napomenuo da je dug na dan kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast bio 395 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, rejting grada nikada ne može biti veći od republičkog koji je skandalozan.

On je istakao i da je očekivao da će na današnjoj sednici biti objavljen ugovor o projektu Beograd na vodi nakon 141 dana i upitao "Šta se to krije od građana?".

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović istakao je da je javni dug na kraju 2008. godine bio 8,5 milijardi evra, a 2012. ; godine 18 milijardi.

"Ne možete bilo kome da upućujete kritike, jer ste učestvovali u vlasti koja je prezadužila zemlju, a tako se radilo i u glavnom gradu", rekao je on.

Mladenović je istakao da je gradska vlast u velikim problemima kako da obezbedi sredstva, a da grad nastavi da se razvija. "Mnogo se trošilo. Kreditni rejting i izdavanje municipalnih obveznica je nešto što je nesumnjivo dobro.

Ako je to mogao Novi Sad i neki manji gradovi, može i Beograd", dodao je zamenik gradonačelnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track