Beogradske elektrane uvode stalno praćenje zagađenja
Foto: Beoinfo

Beogradske elektrane uvode stalno praćenje zagađenja

Beograd -
JKP „Beogradske elektrane” dalo je veliki doprinos smanjenju zagađenja i poboljšanju kvaliteta vazduha u Beogradu

BEOGRAD - Najsavremeniji sistem praćenja emisije zagađujućih materija u vazduh iz kotlova pušten je danas u rad u toplani „Dunav”, a JKP „Beogradske elektrane” će ovakve sisteme do kraja 2013. uvesti na još deset toplotnih izvora, kapaciteta većeg od 100 megavata.

Puštanju u rad ovog sistema prisustvovali su predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, član Gradskog veća Goran Aleksić i gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

– Grad poklanja veliku pažnju zaštiti životne sredine i ulaže maksimalan napor da Beograđani imaju čist vazduh i kvalitetnu vodu za piće. Dimnjak u toplani „Dunav” je prvi u sistemu „Beogradskih elektrana” koji ima sistem kontinuirane kontrole izduvnih gasova, a ovakve sisteme postavićemo na još deset dimnjaka. Već smo izdvojili sredstva da se tokom leta u osam beogradskih škola isključe kotlarnice i one priključe na sistem daljinskog grejanja, sa čim ćemo nastaviti i u narednom periodu. Grad će prvi smanjiti emisiju štetnih materija, a onda će insistirati da i privreda u Beogradu prihvati ova pravila, koja su i logična i dobra za budućnost – istakao je Antić.

Direktor preduzeća Zoran Predić podsetio je da je JKP „Beogradske elektrane” dalo veliki doprinos smanjenju zagađenja i poboljšanju kvaliteta vazduha u Beogradu i gašenjem oko 1.050 kotlarnica i priključenjem objekata u kojima su bile smeštene na sistem daljinskog grejanja.

– Pored modernizacije i rekonstrukcije proizvodnih i distributivnih postorojenja, JKP „Beogradske elektrane” posvećene su i realizaciji projekata zaštite i očuvanja životne sredine Beograda, o čemu svedoči i uvođenje ovog sistema. Njime se obezbeđuje konstantan uvid u emisiju štetnih gasova koji nastaju kao produkt sagorevanja gasa i mazuta, što ima i ekološki i energetski značaj – rekao je Predić.

Kontinualni monitoring emisije zagađujućih materija omogućava praćenje oslobađanja sumpornih i azotnih oksida, ugljen-monoksida, ugljen-dioksida, praškastih materija, hlorovodonika i fluorovodonika u izlaznim gasovima.

Njime se daje uvid u tačnu količinu emisije zagađujućih materija koja se ispušta kroz dimnjak na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou, a praćenje procesa sagorevanja dovešće i do optimizacije vođenja procesa i povećanja efikasnosti sagorevanja, čime će se smanjiti i potrošnja goriva i emisija zagađujućih materija u vazduh.

Sistem omogućava i utvrđivanje adekvatnijeg akcionog plana za smanjenje emisija u odnosu na primenjene najbolje dostupne tehnike, mogućnost proračuna emisija ekvivalentnog ugljen-dioksida za potrebe EU Direktive o sistemu trgovine emisijama, kao i tačno plaćanje nadoknade za zagađenje Fondu za zaštitu životne sredine (a ne kao do sada na osnovu procene).Građani koji žive i rade u okolini proizvodnih postrojenja JKP „Beograsdke elektrane” imaće uvid u zagađenje nastalo sagorevanjem energenata, a nadležne institucije dobijaće potpunije i blagovremenije izveštaje o emisiji zagađujućih materija.U toplani „Dunav” nalazi se i Centar za ispitivanje, kvalitet i ekologiju, sa najmodernijom opremom za baždarenje i servisiranje merila toplotne energije, to jest kalorimetara svih kapaciteta.

JKP „Beogradske elektrane” jedino u Srbiji pokriva ceo opseg u ovoj delatnosti pa će, kada u Srbiji počne naplata isporučene toplotne energije po utrošku, obavljati ove usluge za sve srpske toplane i tako za nekoliko godina isplatiti investiciju u opremi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track