MUKE ULIČNOG SVIRAČA: Zbog sviranja u centru mora tri dana u zatvor
Foto: Marina Lopičić

Odsvirao svoje: Nevolje Zorana Ilića Tambure

MUKE ULIČNOG SVIRAČA: Zbog sviranja u centru mora tri dana u zatvor

Beograd -
Svirač iz Knez Mihailove ulice dobio čak 108 prekršajnih prijava, a pošto ne želi da plati kaznu u iznosu od 3.000 dinara, uskoro će završiti iza rešetaka

BEOGRAD - Uličnom bluz sviraču Zoranu Iliću Tamburi, koji svakog dana nastupa u Knez Mihailovoj, komunalna policija i inspektori do sada su napisali 108 prekršajnih prijava.Tambura je zbog toga, kako kaže, imao oko 40 suđenja, a uskoro će morati da ode na izdržavanje kazne od tri dana zatvora.- Nisam od Grada dobio dozvolu za sviranje u centru iako svakodnevno ovde nastupam više od četiri godine. Komunalna policija mi redovno piše kazne. Napisali su mi više od 100 prekršajnih prijava, dobijao sam opomene i kazne, ali ja ne želim da im platim sve to. Zato mi je sada, zbog kazne od 3.000 dinara, stiglo i rešenje za tri dana zatvora - navodi Tambura.Ne odustaje od bluzaDatum kada treba da se pojavi na izdržavanju kazne još nije određen, ali, kako kaže, od sviranja bluza u Knezu nikada neće odustati.- Naravno da ću nastaviti da sviram zato što na taj način zarađujem za život, za stan i hranu... Mesečno zaradim oko 30.000 dinara. Inače, iza sebe imam bogatu muzičku karijeru. Član sam Saveza kompozitora, s grupom Beli bagremi imam dva albuma i jedan singl, svirao sam s Milićem Vukašinovićem, sarađivao sam s pokojnim Aleksandrom Koraćem, koji je komponovao i za Indekse - navodi Tambura.Traži odštetuOn smatra da je, zbog svega što je radio tokom karijere, oštećen jer mu Grad nije dao dozvolu za nastupanje u samom centru prestonice.- Podneo sam tužbu protiv gradskog sekretara za kulturu zbog nedobijanja dozvole jer smatram da sam vrlo eminentan da bih mogao da sviram u Knezu. Tražim im i odštetu - priča naš sagovornik.U komunalnoj policiji kažu da su samo tokom ove godine Iliću napisali četiri kazne zato što nije imao potrebne dozvole.(B. K.)

O odnosu državePROGON UMESTO POŠTOVANJAZoran Ilić Tambura smatra da Beograd ne poštuje svoje ulične zabavljače.- Na primer, susedna Hrvatska se ponosi svojim uličnim sviračima, pa je tako Kraljeve ulice slala i na takmičenje za Evroviziju, a Srbija svoje svirače progoni. Kod nas se sapliću oni koji vrede - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track