BG AERODROM SPREMAN: Vežbali kako da prepoznaju diverziju
Foto: Nebojša Mandić

Ove nedelje stižu i tri portabl detektor eksploziva u tečnostima

BG AERODROM SPREMAN: Vežbali kako da prepoznaju diverziju

Beograd -
BEOGRAD - Aerodrom Nikola Tesla organizovao je danas vežbu "Najava diverzije na aerodromu", u kojoj su učestvovale nadležne službe Aerodroma i MUP-a Srbije, čiji je cilj povećanje spremnosti nadležnih službi za reagovanje u vanrednim situacijama.

Kako je saopštio Aerodrom "Nikola Tesla", vežbi su, kao posmatrači, prisustvovali predstavnici Direktorata civilnog vazduhoplovstva i avio-kompanija.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma Saša Vlaisavljević je izjavio da je aerodrom orijentisan i u punom kapacitetu radi da bude dobra logistika nacionalnoj avio-kompaniji zbog otpočinjanja dugolinijskog saobraćaja. On je naveo da je u toku nabavka najsavremenije opreme u domenu bezbednosti, a pokrenuta je i nabavka dodatnog vatrogasnog vozila sa teleskopskom rukom za lakše i brže gašenje požara rasutog goriva i šilom kojim se probija oplata aviona i počinje gašenje požara u unutrašnjosti letelice.

"Tim vozilom Aerodrom će ispuniti uslove za osmu i devetu vatrogasnu kategoriju, od maksimalnih deset, što je jedan od uslova za sletanje širokotrupnih aviona odnosno za obavljanje prekookeanskih letova", rekao je Vlaisavljević, a navodi se u saoštenju.

U skladu sa domaćom i međunarodnom regulativom, Aerodrom "Nikola Tesla" redovno održava vežbe, a prethodna je održana je u junu sa temom "Najava diverzije u robno-carinskom skladištu". U saopštenju se dodaje da će ove nedelje biti isporučena tri portabl detektor eksploziva u tečnostima. Aerodrom je ove godine nabavio dva rendgena sa mogućnošću detekcije eksploziva u tečnostima, u skladu sa međunarodnim standardima koji su stupili na snagu, a u međuvremenu je sproveden je postupak za nabavku još sedam njih.

Uz prethodno nabavljenih devet takvih rendgena, u svim čekaonicama biće najsavremenija oprema za pregled ručnog prtljaga. Takođe, sproveden je postupak za nabavku još jednog rendgen uređaja za pregled robe i pošte manjih dimenzija, a nabavljen je i STI softver za trening operatera koji vrše pregled prtljaga, robe i pošte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track