U Parku nauke četiri nova eksponata
Foto: Beoinfo

Park nauke

U Parku nauke četiri nova eksponata

Beograd -
Naročitu pažnju dece izaziva Arhimedova klackalica, na kojoj i najmanja deca mogu jednom rukom podići pravi automobil

BEOGRAD - Park nauke na Adi Ciganliji je bio prepun posetilaca, prvenstveno onih najmlađih, jer se u njemu od pre dva dana nalaze još četiri nova eksponata.

Naročitu pažnju dece izaziva Arhimedova klackalica, na kojoj i najmanja deca mogu jednom rukom podići pravi automobil.

U parku se sada nalaze i DNK penjalica, sa modelom DNK uveličanim 450 miliona puta, periskop i animirana vrteška.

Park nauke, jedini takve vrste u Srbiji, sada već ima 10 eksponata koji na zabavan i interaktivan način demonstriraju naučne fenomene. Među eksponatima su zvučna ogledala, čovek sat, muzičke stolice, šine koje objašnjavaju zašto voz ne ispada iz šina i plava planeta.

– Ideja je fantastična, a koliko se deci dopada ovakav način igre možete videti i po njihovim osmesima. Ovde smo dolazili i zimus, a oduševljeni smo sa nova četiri eksponata, jer su veoma zabavni. Najvažnije je što deca ovde mogu nešto i da nauče – kaže Julijana, koja je u park došla sa suprugom i dve ćerke.

Šestogodišnji Andrej bio je presrećan što sam može da podigne crvenog „juga”.

– Tata mi malo pomaže, ali mogu i sam – rekao je Andrej i zamolio tatu da skloni ruku sa Arhimedove klackalice, kako bi sam podigao automobil.

Direktor JP „Ada Ciganlija” Zoran Gajić kaže da je Park nauke ovom beogradskom letovalištu dao još veći značaj.– Proširenjem parka sa četiri nova eksponata, kao i organizacijom Naučnih piknika u prirodi, želimo da Parku nauke i Adi Ciganliji obezbedimo posebno mesto u životu našeg grada – kaže Gajić.

Članica Gradskog veća Nada Dumić kaže za Beoinfo da je najvažnije to što deca sada imaju mogućnost da na otvorenom prostoru i u zdravom okruženju kroz igru stiču i određena praktična znanja.

– Prošlog oktobra, kada smo otvorili Park nauke, na predlog gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa nastavili smo da radimo na proširenju parka, imamo četiri nova eksponata, a ideja je da se ovaj park i dalje razvija – kaže Nada Dumić.

Eksponate za Park nauke osmislio je tim mladih istraživača iz Društva za promociju i popularizaciju nauke, a Nemanja Đorđević, autor Parka nauke i koordinator za naučne sadržaje Festivala nauke, podseća je da je park otvoren na inicijativu i podršku grada Beograda, kao svojevrstan eksperiment koji ima za cilj da promoviše i popularizuje nauku i da posetiocima pruži nezaboravno iskustvo da kroz umnu, ali zabavnu igru, usvajaju naučne činjenice.

Park nauke otvoren je prošle godine u saradnji grada Beograda i JP „Ada Ciganlija”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track